Članki

Prva zakuritev kotla bloka 6 uspešna

Datum: 14. 8. 2014 Besedilo: Brane Janjič

Prva sinhronizacija novega bloka z omrežjem je predvidena že konec septembra.

Prva zakuritev kotla bloka 6 uspešna

V Šoštanju so 22. julija uspešno začeli z vročimi zagonskimi preizkusi, kar pomeni nov pomemben mejnik v zgodovini projekta izgradnje bloka 6. Prva sinhronizacija novega bloka z omrežjem je predvidena konec septembra, polno moč pa naj bi dosegli konec oktobra. Preizkusi in testiranja nameščene opreme se bodo nato nadaljevali vse do prevzema objekta od Alstoma, kar naj bi se zgodilo konec junija prihodnje leto.
Tisti, ki smo projekt bloka 6 spremljali od začetka in bili že večkrat v Šoštanju, lahko te dni že na prvi pogled ugotovimo, da se projekt zdaj res že bliža koncu, saj so vsi objekti praktično že zaprti, na dvorišču ni več videti delov opreme, ki bi čakala na namestitev, pa tudi delovni vrvež se je precej polegel. Znamenje, da lahko že kmalu pričakujemo prve kilovate električne energije iz novega bloka, je tudi pridušeno hrumenje naprav in oblak pare, ki se dviga nad novim hladilnim stolpom. Kot nam je povedal direktor projekta gradnje bloka 6 Gregor Črep, so v Šoštanju še posebej zadovoljni, ker jim je uspelo prvo zakuritev kotla speljati celo nekaj tednov pred prvotnim planom, kar napoveduje morebitno skrajšanje končnega roka, to je 26. junija 2015, ko naj bi objekt tudi uradno prevzeli od Alstoma.
Začetek hladnih zagonskih preizkusov nameščene opreme in naprav se je sicer začel že novembra lani, decembra so potem uspešno izpeljali prvi tlačni preizkus kotla, maja letos izvedli priključitev na 400 kV omrežje in junija opravili še kemično čiščenje kotla. Za zdaj vse faze projekta, kot pravi Gregor Črep, potekajo v skladu s terminskim planom in brez večjih težav, pri čemer naj bi po prvotnem poskusnem zakurjenju kotla in testiranju opreme, ki trenutno poteka, v drugi polovici septembra poskusno zagnali še turbino ter nato delovanje bloka konec septembra sinhronizirali z elektroenergetskim omrežjem. Po prvi sinhronizaciji sledi testiranje naprav z različnimi režimi obratovanja in dvigovanje moči, pri čemer v TEŠ računajo, da bodo polno moč turbine dosegli zadnji teden v oktobru. Vroči zagonski preizkusi bodo trajali vse do februarja prihodnje leto, v tem času pa bo v ospredju preizkušanje nameščene opreme, dvigovanje in spuščanje obtežitev ter ugotavljanje funkcionalnosti tehnologije. Do predvidenega prevzema naprav od Alstoma in drugih izvajalcev bodo morali izvesti še tehnični pregled, v času poskusnega obratovanja in garancijskega roka pa nato opraviti še različne emisijske in druge meritve.

Novi blok prinaša številne okoljske prednosti

Blok 6 poleg večjih izkoristkov in s tem ekonomske učinkovitosti, ko bo za enako količino proizvedene količine električne energije potrebno kar za tretjino manj premoga, prinaša tudi številne okoljske prednosti. Po besedah Gregorja Črepa so poglavitne tehnološke novosti, ki pri bloku 6 bistveno izstopajo v primerjavi z obstoječimi bloki v Šoštanju, predvsem superkritični parametri pare, ki pred vstopom v turbino dosega 600 stopinj in tlak 275 barov, ter naprava denox za zmanjšanje vsebnosti dušikovih oksidov v dimnih plinih. Še ena posebnost novega bloka je, da bo brez dimnika za izpust dimnih plinov, saj bodo ti šli skozi prečiščevalne naprave in nato skupaj s paro skozi hladilni stolp v atmosfero. Pri projektiranju novega bloka so namreč v Šoštanju posebno pozornost namenili zmanjšanju onesnaževanja, z nameščenimi čistilnimi in prečiščevalnimi napravami pa bodo dosegali celo nižje vrednosti emisij od tistih, ki jih zahteva prenovljena evropska direktiva.

Brane Janjić

Celoten prsipevek lahko preberte v novi številki revije Naš stik.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 5)
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2020 (5)
februar 2020 (4)
marec 2020 (3)
april 2020 (1)