Članki

Na obisku pri Tomažu Sitarju

Datum: 28. 1. 2015 Besedilo: Miro Jakomin

Meja ni stvar radiestezista, ampak geodeta. 

Na obisku pri Tomažu Sitarju

Univ. dipl. inženir elektrotehnike Tomaž Sitar, vodja projekta za izgradnjo 110 kV distribucijske daljnovodne povezave Železniki-Bohinj, se v Elektru Gorenjska ukvarja z zahtevnim  in dinamičnim  delom. Pri tem je ključno dobro poznavanje terena, predvsem pa dober odnos z lastniki zemljišč, kjer se bo zgradila 19 kilometrov dolga daljnovodna povezava oziroma t. i. gorenjska zanka.  

»Z izgradnjo 110 kV daljnovoda med RTP Železniki in RTP Bohinj, ki bo predvidoma končana konec leta 2015, se bo zaključila 110 kV elektroenergetska zanka Gorenjske. Na ta način bo omogočena trajna, kakovostna in zanesljiva oskrba odjemalcev električne energije v obeh dolinah, predvsem pa bo omogočen nadaljnji razvoj Selške in Bohinjske doline,« je pojasnil vodja projekta Tomaž Sitar.   

Privlači ga delo pri velikih projektih

Tomaž se je v Elektru Gorenjska zaposlil leta 2006. Dve leti je opravljal delo v daljinskem centru vodenja, pozneje je prevzel delo v službi za investicije. Ko je postal vodja projekta izgradnje 110 kV distribucijske povezave Železniki-Bohinj, ga je delo, ki je izjemno operativno, terensko in malce nepredvidljivo, še bolj pritegnilo.

»Elektroenergetika,  v povezavi z večjimi projekti na terenu, me privlači že od mladih let. Mislim, da je za takšen poklic pomembno, da imaš do dela pozitiven inženirski pristop. Posel mi omogoča, da sem lahko bolj ustvarjalen, da stvari, povezane z investicijami, optimiziram, predvsem pa je pomembno, da sem v koraku s časom in se zanimam za novosti s področja elektrotehnike. V zadovoljstvo in čast mi je, da lahko sodelujem pri projektih, s katerimi našim odjemalcem zagotavljamo zanesljivo in kakovostno oskrbo z električno energijo,« je povedal Tomaž.   

Poleg vodje tudi odgovorni nadzornik  

Kot vodja projekta izgradnje 110 kV distribucijske povezave Železniki-Bohinj je v letih od 2006 do 2013 sodeloval pri dogovorih z občinskimi upravami omenjenih občin, predstavitvi projekta lokalnim skupnostim, pripravi projektne dokumentacije, pripravi občinskega prostorskega načrta, javni razgrnitvi projekta, pridobivanju soglasij, pobiranju služnosti, pridobivanju soglasij, gradbenega dovoljenja in pri drugih potrebnih korakih. Poleg vodenja omenjenega projekta opravlja tudi delo odgovornega nadzornika. Kot je ob tem poudaril, brez dobro delujočega tima projekta ni mogoče kakovostno uresničiti. Pri tem je zelo pomembno usklajevanje in delo celotne skupine.  

Kje v tem primeru poteka meja?  

Pri urejanju lastniških pravic z lastniki zemljišč ima Tomaž veliko dobrih izkušenj, pri svojem delu pa je naletel tudi na primer, ko je lastnik zemljišča-radiestezist želel določiti mejo kar s svojim nihalom, prepričan, da mu le-to vedno pove tisto, kar je zanj najboljše. Resno se je zazrl v priročno napravico in dejal: »Nihalo, prosim, pokaži mi, kje poteka meja.« Tomaž mu je le s težavo dopovedal, da tako pač ne gre in da mora to delo opraviti geodet. Ta je seveda tudi bil zraven in komaj še zadrževal smeh.  

Zelo radi kolesari, teče, smuča …  

Sicer pa se Tomaž v prostem času veliko ukvarja s športom. Zelo rad kolesari z dirkalnim in gorskim kolesom, teče po poljanah, se podaja v hribe, smuča po  gorenjskih in drugih smučiščih, se potaplja v Blejskem jezeru ter v slovenskem in hrvaškem morju. Doslej se je na dah najgloblje potopil do 10 metrov, z jeklenko pa do 36 metrov. K različnim rekreacijam spodbuja tudi 11-letnega sina Andraža, ki še zlasti z navdušenostjo za šport dokazuje, da »jabolko ne pade daleč od drevesa«.  

Od Tržiča do Dajle v osmih urah  

Tomaž v športu najbolj uživa, ko premaguje kakšne večje izzive. Lani je, denimo, prekolesaril 200 kilometrov od Tržiča do Dalje pri Novigradu. Razdaljo je premagal v približno osmih urah. Lani je kolesaril tudi od Kranja do Kopra in za 150 kilometrov poti porabil 5 ur in 15 minut.   

Med drugim tudi pevec v KUD Triglav Duplje     

»Šport mi pomeni veliko sprostitev in nabiranje energije, ki jo potrebujem za delo v službi. Dodatno pa si energijo nabiram tudi kot pevec v pevskem zboru KUD Triglav Duplje, ki je najstarejši še aktiven moški pevski zbor v Sloveniji. Ob koncu vsakega leta imamo božične koncerte, vmes so tudi kakšne druge prireditve, revije in podobno,« nam je še zaupal Tomaž.  

Miro Jakomin

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 3, skupna ocena: 4,67)