Članki

Družba 5.0 prinaša razvoj pametne prihodnosti za ljudi

Datum: 5. 11. 2019 Besedilo: povzeto po sporočilu za javnost, Foto: Vladimir Habjan

Včeraj je v Ljubljani potekal forum »Družba 5.0 v Sloveniji – naslednji korak«.

Družba 5.0 prinaša razvoj pametne prihodnosti za ljudi

Na forumu, ki sta ga pripravila Veleposlaništvo Japonske in Slovensko-japonski poslovni svet ob podpori družbe BTC, so ugledni govorci iz obeh držav razpravljali o praktični uveljavitvi razvojnega koncepta Družba 5.0 v Sloveniji. Gre za japonski razvojni koncept, katerega cilj je ustvariti sobivanje med virtualnim in realnim svetom, uravnotežiti gospodarski razvoj in nasloviti izzive družbe ter ustvariti boljšo, super pametno in udobnejšo družbo z ljudmi v ospredju. In prav implementacija tega koncepta v Sloveniji je bila rdeča nit foruma, ki so se ga udeležili predstavniki iz poslovnega in strokovnega sveta, tako iz Japonske kot Slovenije. Pobuda namreč med drugim predstavlja tudi priložnost za poglobitev sodelovanja med državama na temeljnih področjih za Družbo 5.0, kot so robotika, energetika, mobilnost in umetna inteligenca.

Dogodek so s pozdravnimi nagovori odprli minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo, veleposlanik Japonske v Sloveniji Nj. Eksc. Masaharu Yoshida, direktor družbe ELES in predsednik Slovensko-japonskega poslovnega sveta mag. Aleksander Mervar, predsednik upravnega odbora družbe BTC Jože Mermal ter predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca.

Kot je med drugim dejal mag. Aleksander Mervar, je bil leta 2015, ko se je odločil, da bo ELES postal partner japonske agencije NEDO in podjetja Hitachi pri demonstracijskem projektu NEDO, prepričan, da bo sodelovanje z Japonsko velika spodbuda za prihodnost poslovnih odnosov Slovenije in Japonske. Ni pa pričakoval, da bodo Elesove aktivnosti pripomogle k ustvarjanju toliko novih priložnosti za sodelovanje v tako kratkem času. Poudaril je, da je vesel in ponosen, da le nekaj let pozneje na tem forumu raziskujejo možnost, da bi Slovenija postala eden največjih japonskih evropskih partnerjev pri izvajanju odličnih idej družbe 5.0 v resničnem življenju.

Kot predsednik Slovensko-japonskega poslovnega sveta je obljubil, da bo svet, kot eden od pobudnikov ideje Društvo 5.0 v Sloveniji, tudi v prihodnje v celoti podprl promocijske aktivnosti družbe Society 5.0. Tako so februarja letos
organizirali Forum društva 5.0 v Sloveniji. Odziv javnosti na dogodek je bil velik, rezultati februarskega foruma pa so bili spodbuda za nove projekte in dogodke v prihodnosti, med drugim tudi za tokratni dogodek.

Ob tej priložnosti je mag. Aleksander Mervar pozval vlado, naj razvojni koncept družbe 5.0 uvrsti med prednostna področja programa predsedovanja Slovenije EU leta 2021. Predsedstvo EU bo namreč edinstvena priložnost ne le za promocijo ideje Društvo 5.0 v EU, ampak tudi dobra priložnost za konkretne projekte nadaljnje krepitve človeške družbe. Sporazum o prosti trgovini med EU in Japonsko, ki velja od februarja letos, daje dobro osnovo za to.

Projekt Družbe 5.0 predstavlja odskočno desko za sodelovanje Slovenije in Japonske pri razvojno-raziskovalnih projektih

Podminister za inovacijsko politiko v sekretariatu kabineta vlade Japonske Koichi Akaishi je v osrednjem delu dogodka predstavil trenutno stanje koncepta Družba 5.0 v povezavi s pametnimi mesti: »Ko govorimo o Družbi 5.0 marsikdo vpraša, kje se le-ta nahaja. Vsekakor potrebujemo konkretno predstavo Družbe 5.0 in to je eden od razlogov, zakaj promoviramo pametna mesta. Namen pametnih mest je namreč reševanje različnih problematik v mestih in širše z uporabo naprednih tehnologij. Z uporabo koncepta pametnih mest ljudje lažje razumejo uvajanje novih tehnologij v resnični svet, zato je ta koncept zelo primeren za uresničitev Družbe 5.0.« Poudaril je tudi pomen globalnega zavezništva in sodelovanje Japonske, Slovenije ter celotne EU, ki lahko pripomore k trajnostnemu razvoju na tem območju.

Sledila je predstavitev predloga implementacije Družbe 5.0 v Sloveniji, ki ga je v osrednjem govoru predstavil gostujoči profesor na japonskih univerzah v Tami in Tokiu ter predsednik Tehničnega pododbora ISO/TC 268/SC 1 ‘Infrastrukture pametnih skupnosti’ dr. Yoshiaki Ichikawa. Izpostavil je, da je Slovenija pripravljena na vpeljavo Družbe 5.0 in dodal: »Implementacija Družbe 5.0 zahteva dvostranski pristop. Prvi bi zajemal spremembo predpisov, deregulacijo ali spremembo njihovega načina uveljavljanja z osredotočenosti na trenutni fizični prostor na osredotočenost na kibernetski prostor. Slednjega je veliko lažje uveljaviti na daljavo, če je kibernetski prostor živa kopija fizičnega prostora, prav tako pa lahko zniža stroške industrije in spodbuja poslovanje. Drugi pristop je pomoč in koordinacija pri novih izzivih poslovnih sektorjev. Kot je dejal, pričakuje, da bodo mlada zagonska podjetja, ki razpolagajo z manj viri, a velikimi inovativnimi idejami, popolnoma izkoristila prednosti integracije kibernetskega in fizičnega prostora. Pri tem potrebujejo organizacijo, ki bo koordinirala poslovni ekosistem, s čimer bo njihovo sodelovanje z drugimi tehnološkimi ponudniki, investitorji in strankami precej olajšano».

Na okrogli mizi so govorci Koichi Akaishi, dr. Yoshiaki Ichikawa, rektor Univerze v Ljubljani dr. Igor Papič, vodja Sektorja za industrijo, spodbujanje inovativnosti in tehnologijo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Jernej Salecl, glavni izvršni direktor v družbi BTC mag. Damjan Kralj ter direktor podjetja AV Living Lab Daniel Avdagič razpravljali o izzivih, ki jih za Družbo 5.0 prinaša prihodnost. Osredotočili so se na uvajanje koncepta Družbe 5.0 v Sloveniji, in sicer na način, ki bi vključeval vse deležnike – državo, neprofitne organizacije in podjetja ter znanost in izobraževanje. Poleg pomena uvajanja novih tehnologij in umetne inteligence so poudarili tudi etična in demografska vprašanja. Udeleženci so sklenili, da je projekt Družbe 5.0 izvrstna priložnost za sodelovanje med japonskimi in slovenskimi partnerji, ki bi skupaj izvajali razvojno-raziskovalne projekte ter ustvarjali digitalne vsebine, pri katerih bodo vselej v ospredju ljudje.

Mag. Damjan Kralj je izpostavil: »V družbi BTC smo ponosni, da lahko sodelujemo pri pobudi Družba 5.0 v Sloveniji, saj je ta v skladu s strategijo razvoja naše družbe. Sinergije vidimo predvsem na področjih, kot so uvajanje novih tehnologij, skrbno ravnanje z naravnimi viri in grajenja pametne prihodnosti, v kateri tehnologija ljudem bogati življenje. Družba BTC hkrati upravlja z idealnim ekosistemom, v katerem lahko japonski partnerji v osrčju Evrope preizkušajo strategije Družbe 5.0. Preko BTC Inovacijskega centra, v središču katerega je BTC City Living Lab, partnerjem namreč ponujamo preizkušanje naprednih idej v realnem okolju BTC Cityja Ljubljana. Inovacijski center pa hkrati združuje napredna tehnološka podjetja, ki razvijajo v in za človeka usmerjenega proizvode in storitve ter tako predstavljajo načine integracije koncepta Družba 5.0 v širše lokalno in mednarodno okolje.«

Včerajšnji dogodek sicer predstavlja nadaljevanje uspešnega februarskega dogodka Forum 5.0, na katerem so predstavili uspešne japonsko-slovenske projekte in koncept Družbe 5.0, ter oktobrskega bilateralnega gospodarskega foruma, na katerem se je srečalo prek sto slovenskih in japonskih gospodarstvenikov. (pb)

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 5, skupna ocena: 3,8)
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2020 (1)