Novice

V Slovenijo prihaja prof. David JC MacKay!

Datum: 25. 10. 2013 Besedilo: Miro Jakomin

Kako so se v Veliki Britaniji spopadli s trajnostnimi izzivi, bomo gotovo veliko zvedeli na skorajšnjem predavanju v dvorani DS.  

V Slovenijo prihaja prof. David  JC MacKay!

Po sporočilu organizatorjev bomo na predavanju profesorja Davida JC MacKaya, ki je glavni znanstveni svetovalec  britanskega ministrstva za energetiko in podnebne spremembe ter avtor knjižne uspešnice  Sustainable  Energy - Without the Hot Air  (Trajnostna energija - brez razgretega ozračja), iz  prve roke izvedeli, kako so se omenjenega izziva lotili v Veliki Britaniji.  

Kako do nizkoogljične prihodnosti?

Znanje o energiji in energetiki ter zanimanje za izzive, povezane s prihodnjo oskrbo z energijo, sta pomembni predpostavki odgovornega, strokovno utemeljenega in družbeno sprejemljivega načrtovanja nizkoogljične energetske prihodnosti. Pred tem izzivom smo tudi v Sloveniji. Potreba po energiji narašča, vprašanje pa je, kako zagotavljati zanesljivo, konkurenčno in trajnostno oskrbo z energijo. Ker v Sloveniji tega vprašanja še nismo rešili, je zdaj pred nami oblikovanje realistične nacionalne nizkoogljične energetske strategije, ki bo temeljila na znanosti in strokovno utemeljenih dejstvih.

Potrebujemo številke, ne pridevnikov!

Na predavanju - naslovili so ga s pomenljivimi besedami »Oblikovanje trajnostne energetske prihodnosti: potrebujemo številke, ne pridevnikov!« -  bo prof. David JC MacKay izpostavil več aktualnih izzivov. »Ker bo to njegovo edino predavanje v Sloveniji, ne izpustite edinstvene priložnosti, da  v sredo,  6. novembra 2013, ob 10. uri v dvorani Državnega sveta v živo slišite profesorjeve argumente,« so organizatorji zapisali v vabilu na to nedvomno zanimivo predavanje.  

Poleg prof. Davida JC MacKaya bodo med zanimivimi govorniki tudi prof. Mitja Bervar, predsednik Državnega sveta RS, Samo Omerzel, minister za infrastrukturo in prostor ter Danijel Levičar, v. d. generalnega direktorja Direktorata za energijo. Strokovno srečanje bo povezoval Igor E. Bergant.  

Pričakujejo širok krog udeležencev

Omenjeni dogodek je namenjen vsem, ki jih zanimajo številke in dejstva v zvezi z oblikovanjem energetske prihodnosti ter se zavedajo, da nam pridevniki, čustva in ideologije pri tem ne morejo pomagati. Pričakujejo, da se bodo vabilu odzvali udeleženci iz vrst nacionalnih in lokalnih odločevalcev, pripravljavcev energetskih politik in strategij, strokovnjakov za energetiko ter povezanih tem (okolje in prostor, zdravje, ekonomija, sociologija itd.), energetske industrije, gospodarstva ter nevladnih organizacij in medijev.

Prijave zbirajo do zapolnitve mest

Ob tem organizatorji še sporočajo, da je število sedežev v dvorani omejeno, zato interesente prosijo, da se čim prej prijavijo na spletni strani www.en-lite.si oz. jim pošljejo prijavo po e-pošti na info@en-lite.si. Prijave zbirajo do zapolnitve mest, najpozneje do srede, 30. oktobra 2013. Udeležba na predavanju je brezplačna. (mj)

 

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 3, skupna ocena: 3,33)
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2020 (27)