Novice

Elektro Maribor uspešno znižuje svoj ogljični odtis

Datum: 22. 4. 2014 Besedilo: Brane Janjič

S sodobnimi energetskimi storitvami za bolj zelena mesta.

Elektro Maribor uspešno znižuje svoj ogljični odtis

Ob današnjem dnevu Zemlje, 22. aprilu, so v Elektru Maribor opozorili na ukrepe, ki lahko tudi s pomočjo električne energije pomembno prispevajo k bolj »zelenim« mestom. Kot so sporočili, število populacije na urbanih področjih narašča, vpliv klimatskih sprememb pa je vse večji. Prav zato se morajo naša mesta razvijati in prilagajati tema značilnostma, tako da zaživijo bolj trajnostno naravnano in da zmanjšajo svoj ogljični odtis. Podnebne spremembe namreč  vedno bolj ogrožajo človeštvo, kar v zadnjem času vse bolj čutimo tudi pri nas, saj vedno intenzivnejše vremenske ujme povzročajo precejšnjo škodo prebivalstvu in gospodarstvu. Orkanski veter, poplave in uničujoči žled so namreč vremenski pojavi, ki smo jih v zadnjih dveh letih intenzivno občutili tudi v Sloveniji.
Poslanstvo družb v Skupini Elektro Maribor je oskrba prebivalstva in gospodarstva z naprednimi elektroenergetskimi storitvami. Prav te pa so, kot poudarjajo v Elektru Maribor, lahko eden od odgovorov na klimatske izzive, s katerimi se soočamo. Učinkovita uporaba električne energije, kot ene najžlahtnejših oblik energije, namreč lahko pomembno prispeva k prehodu v nizkoogljično družbo, pri čemer je na ravni mest še zlasti veliko priložnosti na področju posodobitve ogrevalnih sistemov, sprememb v transportu in zmanjšanju ogljičnega odtisa posameznikov in družb.
Da v Elektru Maribor ne ostajajo le pri besedah, priča tudi pravkar dobljeno nacionalno priznanje hčerinski družbi Energija plus za uspešno celovito prenovo ogrevanja v stanovanjski soseski v Mariboru. Poleg tega je odjemalcem na voljo tudi posebna spletna aplikacija PORABImanj (http://energijaplus.pozitivnaenergija.si/), s katero lahko preverijo, za koliko lahko s smotrnejšim ravnanjem z energijo in investicijskimi ukrepi zmanjšajo porabo in stroške za energijo. Energija plus ponuja tudi posebne pakete oskrbe z električno energijo, namenjene gospodinjstvom, ki že ali pa še bodo uporabljali toplotno črpalko kot vir ogrevanja oziroma hlajenja tako sanitarne vode kot prostorov.
Elektro Maribor je tudi eden ključnih akterjev pri uvajanju elektromobilnosti pri nas, pri čemer so zgradili prvo hitro polnilno postajo v Sloveniji in tudi mrežo polnilnih postaj v severovzhodnem delu države, redno pa se udeležujejo tudi strokovnih posvetov na to temo.
Ne nazadnje, pa svojo skrb za trajnostni razvoj in prehod v nizkoogljično družbo nenehno potrjujejo z merjenjem lastnega ogljičnega odtisa. Tako so v minulem letu že četrtič izmerili svoj ogljični odtis, pri čemer je bila skupna količina ogljikovega dioksida, ki so ga ustvarili v skupini Elektro Maribor, manjša kot v preteklih dveh letih, na kar so še posebej ponosni.(bj)

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 5)