Novice

Inovacija energetike 2016 pred vrati

Datum: 4. 10. 2016 Besedilo: Brane Janjič

Do največjega srečanja inovativnih energetikov, ki bo 12. oktobra na Brdu pri Kranju, le še teden dni.

Inovacija energetike 2016 pred vrati

Letošnje srečanje, ki je že osmo po vrsti, prinaša kar nekaj novosti, saj se ga bodo poleg številnih domačih strokovnjakov udeležili tudi zanimivi predavatelji iz tujine. Organizatorji so poleg dveh interaktivnih omizij pripravili tudi osrednjo okroglo mizo z naslovom Inovacije in izbire za jutri, na kateri bodo sodelovali mag. Klemen Potisek, MzI ,mag. Aleksander Mervar, ELES, Martin Novšak, GEN energija, Andrej Ribič, Elektro Ljubljana, dr. Jožica Rejec, DOMEL in dr. Marko Topič, FE UL in ETIP PV.

Na srečanju bodo drugič zapored podelili nagrado občinstva za najboljši primer inovacije, v električno mobilnost prihodnosti pa se boste lahko poskusno zapeljali z vozili RENAULT Z. E.

Na srečanje je že prijavljenih več kot 140 udeležencev, tako da je le še nekaj prostih mest. Zato pohitite s prijavami! Več podrobnosti o srečanju si lahko preberete na spletni strani Prosperie.

Za pokušino pa vam tokrat predstavljamo povzetke še zadnjih treh primerov inovativnih rešitev, ki so plod domačega znanja in bodo podrobneje predstavljene na konferenci.

Hestia 48h: Celovita kotlovnica na  manj kot 1m2 površine, Integrirana mala kurilna naprava na lesno biomaso , Marko Udovč, Inovatika

Les je daleč najcenejši energent. Imamo izredne potenciale lesne biomase, nimamo pa ustreznih tehnoloških rešitev, ki bi omogočale zmagovito kombinacijo  prirastka in porabe lesa in ekološko čiste ter racionalne rabe energije. Rešitev je v tehnološko sodobnih malih kurilnih napravah z uporabo obnovljivih virov energije in visokokakovostno  čistostjo  zgorevanja. Hestia 48h – celovita kotlovnica na manj kot m2 površine je mala kurilna naprava, namenjena toplotni energetski potrebi eno ali dvo stanovanjskih hiš. Deluje na osnovi okolju prijazne in patentirane tehnologije z čistostjo zgorevanja lesa preko 99,9 odstotka, nizkimi izpusti CO2, CO in trdih delcev PM 10. Izpolnjuje najstrožje zahteve standarda EN 303-5. Z enim samim polnjenjem lahko peč gori 48 ur samodejno in se ob tem prilagaja potrebam ogrevanja in sanitarne tople vode. V sistem so  integrirane vse komponente kotlovnice. Če bi ga sestavljali po komponentah, je učinkovitost Hestie za tretjino boljša od vseh najboljših proizvajalcev na svetu. Tudi ne potrebuje zalogovnika toplote, saj se njena moč prilagaja trenutnim potrebam odjema. Čas gorenja lesa je kar desetkrat daljši od primerljive konkurence. Njeno delovanje temelji na patentirani tehnologiji zgorevanja lesne bio-mase za male kurilne naprave.

Inovativna celovita energetska prenova stavb, Ana Struna Bregar, Lenka Kavčič, aFRONT zavod

Inovativna arhitektura pomeni tudi spodbudo za gospdarsko rast in blaginjo ljudi. Žal pa je v zadnjem času marsikatera stavbna prenova prav zaradi zdajšnjih energetskih zahtev in lobijev postala manj zdrava oziroma celo nezdrava. V stanovanjih in drugih prostorih sta se po nestrokovnih in necelovitih prenovah – energetskih sanacijah – pojavili škodljiva vlaga in plesen, ponekod tudi neustrezne agresivne barve. Dejstvo je, da so stavbe eden največjih porabnikov energije in da bo 90 odstotkov današnjega stavbnega fonda čez 50 let še vedno stalo. Kako prenavljati stavbe celovito, tako, da si bomo izboljšali kakovost bivanja in pri tem upoštevali, da bodo stavbe res varčne, prijazne do okolja in do ljudi? Predstavili bodo inovativne primere celovite in holistične prenove stanovanjske gradnje v Franciji ter idejne predloge v Slovenji, za katere upajo, da bodo postali vzor za prenovo obstoječega stavbnega fonda v Sloveniji in tujini.

Dvosmerni peščeni filter, Ivan Prelog, Vitaaqua, d. o. o.

Pri njihovi inovaciji gre za posodobljeno standardno peščeno filtracijo, ki ima pri enaki tlorisni površini dvojno zmogljivost. Filtracija v isti posodi poteka sočasno od zgoraj navzdol in od spodaj navzgor. Prečiščena voda se v sredini obeh filtrskih slojev odvaja prek lateralnega zbiralnika. Pranje celotnega filtra se izvaja samo od spodaj navzgor s 50 odstotki skupne zmogljivosti črpalke. Pralna voda se po veliki dolžini narebričenega preliva v zgornjem delu posode odvaja v kanalizacijo. Tako je poraba pralne vode zmanjšana vsaj za 50 odstotkov. Če se namesto standardnega filtrskega peska uporabljajo steklene kroglice, pa se poraba pralne vode zmanjša za približno 70 odstotkov. Po DIN19643 za bazensko tehniko in po DIN19605 za peščeno filtracijo se za pranje peščenega filtra na vsakih 72 ur porabi 6–8 m3 vode/ m2 filtrske površine. Torej je za standardni peščeni filter bazena 1250 m2 površine z morsko vodo potrebnih od 166 m3 do 220 m3 pralne vode. Z dvosmernim filtrom s steklenimi kroglicami bi bila ta poraba samo 50–66 m3.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 2, skupna ocena: 4,5)