Novice

Projekt NEDO stekel še uradno

Datum: 28. 11. 2016 Besedilo: Polona Bahun

Hitachi in ELES sta v petek sklenila partnerski dogovor o implementaciji pametnih omrežij in pametnih skupnosti v Sloveniji.

Projekt NEDO stekel še uradno

Aktivnosti v okviru partnerstva bodo trajala od novembra 2016 do oktobra 2019. Hitachi in slovenska industrija bodo vzpostavili napredne rešitve s ciljem prihodnje širitve v druge evropske regije. Družba ELES in elektrodistribucijska podjetja bodo uporabila rešitve za optimizacijo, koordinacijo in prihodnji razvoj slovenskega omrežja.  Na omrežju nizke napetosti pa bodo partnerji vzpostavili nove storitve, ki bodo omogočale zanesljivejše delovanje prenosnega omrežja. Kot partnerji na projektu nastopajo japonska banka Mizuho ter slovenska distribucijska podjetja.

Dogovor predstavlja nadgradnjo partnerstva med japonsko agencijo NEDO in družbo ELES. V okviru tega partnerstva Hitachi, kot pooblaščena družba s strani Neda, zagotavlja napredno opremo in rešitve, medtem ko družba ELES vlaga v razvoj naprednih funkcionalnosti za vzpostavitev napredne infrastrukture pametnih omrežij in skupnosti. Mizuho bo v okviru partnerstva pripravil predloge poslovnih modelov.

Aktivnosti v okviru partnerstva so se začele z izdelavo študij izvedljivosti na slovenski in japonski strani, ki sta se pripravljali od decembra 2014 do septembra 2016. Slovensko študijo izvedljivosti je izdelala ljubljanska fakulteta za elektrotehniko, Japonsko pa Hitachi in Mizuho. Rezultati študij izvedljivosti so prepričali družbo ELES, da je prevzela koordinacijo aktivnosti na nacionalnem nivoju v razmerju do elektrodistribucijskih podjetij, japonskih družb in drugih dobaviteljev.

Ob zaključku aktivnosti bo napredna infrastruktura omogočala bolj usklajeno delovanje omrežij v Sloveniji, vzpostavitev alternativnih in okolju prijaznih sistemskih naložb ter dodatno priključevanje obnovljivih virov energije po vsej državi. Z naprednimi funkcijami bo še naprej omogočena kakovostna in varna oskrba z električno energijo ter zanesljivo delovanja elektroenergetskega sistema ob povečanem deležu obnovljivih virov v Sloveniji in Evropi.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 2, skupna ocena: 3,5)