Novice

Zavrnjen predlog uvedbe skupnosti končnih odjemalcev

Datum: 23. 2. 2018 Besedilo: Brane Janjič

Predlagane dopolnitve Energetskega zakona po mnenju vlade niso v skladu z evropskimi smernicami in nimajo trajnostne narave.

Zavrnjen predlog uvedbe skupnosti končnih odjemalcev

Vlada je na včerajšnji seji sprejela mnenje, da ne podpira Predloga Zakona o dopolnitvah Energetskega zakona, ki ga je Državnemu zboru predložila skupina poslank in poslancev. Vlada meni, da predlog skupine poslank in poslancev ni niti skladen s pričakovano evropsko ureditvijo niti ni ekonomsko trajnosten. V Sloveniji bo treba omogočiti veliko investicij v proizvodnjo elektrike iz obnovljivih virov energije, kar potrjujejo vsi izračuni in projekcije, tudi osnutek Energetskega koncepta Slovenije. Te investicije je treba izvesti čim bolj učinkovito, predlagani zakon pa te učinkovitosti ne omogoča.
Po proučitvi predloga zakona vlada namreč ugotavlja, da predlagan zakon razmeroma lahkotno in brez podrobnosti omogoča neomejeno samooskrbo po načelu neto meritev. Hkrati uvaja možnost skupnosti končnih odjemalcev ne glede na oddaljenost proizvodne naprave od mesta porabe. Po mnenju vlade bi to zelo povečalo potrebo po investicijah v omrežje, predvsem v distribucijsko omrežje, in stroške izravnave, ki jih krije sistemski operater.
Vlada ob tem ocenjuje, da gre za izrazito netrajnostni način spodbujanja, ki daje popolnoma napačne cenovne signale in posledično privede v slepo ulico. Evropska unija namreč sprejema tako imenovani Paket za čisto energijo, ki vključuje tri uredbe in eno direktivo. V direktivi je zapisano obvezno ločeno zaračunavanje omrežnine za odjem in oddajo v omrežje. V direktivi je uvedena tudi obvezna uvedba energetskih skupnosti, neodvisnih agregatorjev, dinamičnih tarif in aktivnih odjemalcev. Paket bo sprejet predvidoma konec tega ali v začetku prihodnjega leta in takrat bo koncept energetskih skupnosti in aktivnih odjemalcev prenesen tudi v slovensko zakonodajo. 

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 3)
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2020 (37)
februar 2020 (36)