Novice

Slovenska delegacija roma na Japonsko

Datum: 6. 3. 2018 Besedilo: Brane Janjič

Na povabilo agencije Nedo se bosta ta teden na Japonskem mudila Klemen Potisek in Aleš Centarutti.

Slovenska delegacija roma na Japonsko

Kot so sporočili iz ministrstva za infrastrukturo, se bosta ta teden na Japonskem mudila državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo mag. Klemen Potisek in državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti, ki se bosta  srečala z vodstvom japonske razvojne agencije NEDO. V ospredju tokratnega obiska, ki poteka na povabilo japonske strani, bo srečanje nadzornega odbora projekta, v katerem so MZI, MGRT, ELES, NEDO in Hitachi. Državna sekretarja si bosta ogledala tudi referenčni pametni mesti.

ELES in Hitachi sta novembra 2016  podpisala partnerski dogovor o implementaciji pametnih omrežij in pametnih skupnosti, ki poteka pod okriljem japonske razvojne agencije NEDO. Triletni slovensko-japonski projekt NEDO je sicer namenjen implementaciji napredne infrastrukture, pametnih omrežij in pametnih skupnosti v Sloveniji. Slovenija bo s projektom NEDO tako uvedla napredne rešitve, ki izzive sodobnega elektroenergetskega sistema rešujejo v luči trajnostnega razvoja. Slovenski odjemalci bodo dobili višjo kakovost dobave električne energije ter možnost aktivnega delovanja na trgih z električno energijo in sistemskimi storitvami. Napredne rešitve bodo zagotavljale še bolj kakovostno in zanesljivejšo oskrbo z električno energijo. Sodobna oprema in IT-tehnologija omogočata boljši izkoristek obstoječega omrežja in spodbujata energetsko učinkovitost. 

V okviru omenjenega projekta bodo do leta 2019 vzpostavljene napredne pilotne rešitve, katerih cilj je postopno uvajanje in širjenje v Sloveniji ter širše. Vrednost projekta je 35 milijonov evrov.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 3)
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2020 (37)
februar 2020 (28)