Novice

Število energetsko varčnih gospodinjskih strojev se povečuje

Datum: 8. 3. 2018 Besedilo: Brane Janjič

Slaba polovica slovenskih gospodinjstev uporablja aparate v času višje tarife, kar predstavlja potencial za znižanje stroškov.

Število energetsko varčnih gospodinjskih strojev se povečuje

To so poglavitne ugotovitve zadnje raziskave o energetski učinkovitosti v slovenskih gospodinjstvih, ki jo je v sodelovanju z drugimi partnerji lani opravila družba Informa Echo.
Kot so zapisali, se pranju in sušenju perila ni mogoče izogniti, zato je pralni stroj obvezen del v večini slovenskih gospodinjstev. Trend od leta 2010 sicer kaže, da se število energetsko varčnih pralnih, pomivalnih in predvsem sušilnih strojev konstantno povečuje, kar pa še ne pomeni, da ni možnosti za dodatne prihranke. Kot pravijo v Informa Echo, pralni stroj sam zase morda res ne pomeni velikega stroška za elektriko, ampak vsi gospodinjski aparati skupaj z razsvetljavo in drugimi porabniki električne energije, kot so toplotne črpalke, IR paneli in drugi sekundarni načini gretja, grelniki vode, TV sprejemniki, računalniška oprema, polnilci in mali gospodinjski aparati, pa skupaj povzročajo kar znatne stroške. 

Rezultati raziskave energetske učinkovitosti Slovenije – REUS 2017 so sicer pokazali, da pralni stroj uporablja 93 odstotkov gospodinjstev, sušilni stroj pa tretjina vseh gospodinjstev. V obeh primerih jih je slaba polovica mlajših od 5 let. Pralno-sušilni stroj uporablja 7 odstotkov gospodinjstev, od tega je  skoraj polovica strojev mlajših od 5 let. Pomivalni stroj uporablja dve tretjini gospodinjstev, od tega je skoraj dve petini starih do 5 let.

Primerjava rezultatov s predhodnimi merjenji raziskave REUS je tudi pokazala, da se od leta 2010  število energetsko varčnih pralnih, pomivalnih strojev in predvsem sušilnih strojev konstantno povečuje. V primerjavi z letom 2015 ima več gospodinjstev tudi pralne in pomivalne stroje z eko programom, čeprav se je  pogostost uporabe eko programa v primerjavi s prejšnjo raziskavo znižala.Pri pralnem stroju eko program tako vedno uporablja le 14 odstotkov gospodinjstev, pri pomivalnem stroju pa dobra četrtina. Primerljivo s preteklim merjenjem se sicer večina gospodinjstev odloča za uporabo aparatov v času cenejše tarife.

Dobra tretjina gospodinjstev pere 3 do 4 krat na teden in prav tako dobra tretjina 2 krat na teden ali manj. Dobra četrtina perilo običajno pere pri maksimalni temperaturi, ki jo perilo dovoljuje. Zmanjšanje temperature pranja in koriščenje eko programa predstavlja potencial za zmanjševanje rabe energije in stroškov.

Sušilni stroj se pogosteje uporablja v zimskem času, vendar se ne glede na letni čas še vedno najpogosteje uporablja 2 krat na teden ali manj. Tudi poleti več gospodinjstev kot pred dvema letoma suši perilo v sušilnem stroju. Mnogim je pomembnejše od prihranka, da je sušenje perila hitro in enostavnejše. Le slaba tretjina tistih, ki imajo sušilni stroj, perilo v poletnem času vedno suši na zraku in ne v sušilnem stroju.

In kakšni so načrti gospodinjstev v prihodnje?

V naslednjih dvanajstih mesecih bo najbolj verjetno kupilo nov pomivalni stroj in nov pralni stroj slaba desetina gospodinjstev. Za nov sušilni stroj se jih bo odločilo štiri odstotke in za pralno-sušilni stroj odstotek vprašanih gospodinjstev. Velika večina se bo tudi odločila za nakup energetsko varčnega aparata, zanj pa bi bili v povprečju pripravljeni plačati slabo petino več, kot za aparat nižjega energetskega razreda.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 5)
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2020 (37)
februar 2020 (32)