Novice

Evropski poslanci za zelene in pametnejše stavbe

Datum: 24. 4. 2018 Besedilo: Polona Bahun

Evropski parlament je sprejel zakonodajo, ki predvideva izboljšanje energetske učinkovitosti stavb.

Evropski poslanci za zelene in pametnejše stavbe

Gre za enega izmed ukrepov v podnebni politiki EU. Zelene in pametnejše stavbe bi znižale stroške za stanovalce in pomembno prispevale k znižanju izpustov toplogrednih plinov, so sporočili iz Evropskega parlamenta. Poleg tega se obetajo tudi nove zaposlitve v gradbenem sektorju.

Poraba energije v stavbah v EU, ki trenutno znaša 40 odstotkov celotne porabe energije, se bo posledično zmanjšala, kar bo znatno prispevalo k uresničitvi ciljev EU glede povečanja energetske učinkovitosti do leta 2020 in 2030.
Nova zakonodaja določa, da naj bi bile do leta 2050 stavbe v EU energetsko nevtralne, z ukrepi pa naj bi emisije v primerjavi z letom 1990 zmanjšali za 80 - 85 odstotkov. Države bodo zato morale pripraviti dolgoročne načrte za prenovo stavb s ciljem, da bi bile leta 2050 stavbe v EU energetsko nevtralne, pri tem pa določiti vmesne cilje za leti 2030 in 2040.

Sprejeti ukrepi spodbujajo tudi elektromobilnost, saj za stavbe z več kot desetimi parkirnimi mesti določajo minimalne zahteve za zagotovitev polnilnih mest za električne avtomobile. V novih nestanovanjskih stavbah in nestanovanjskih stavbah v postopku večje prenove bo treba namestiti vsaj eno polnilno mesto, na vsaj enem od petih parkirnih mest pa tudi infrastrukturo za napeljavo vodov, ki omogočajo namestitev polnilnih mest za električna vozila.

Evropska komisija bo do konca prihodnjega leta vzpostavila indikator pripravljenosti stavb na pametne sisteme, s katerim se bo ocenjevalo pripravljenost stavb za prilagoditev svojega delovanja potrebam stanovalcev. Sodelovanje v tej shemi pa bo prostovoljno.

Novo zakonodajo mora sedaj potrditi še Svet EU. Po objavi v evropskem uradnem listu pa bodo države članice imele 20 mesecev časa za njen prenos v svojo zakonodajo.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 5)
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2020 (37)
februar 2020 (47)
marec 2020 (59)
april 2020 (58)
maj 2020 (53)