Novice

Gonilnik za projekt Häusling bo imel moč 181 MW

Datum: 18. 5. 2018 Besedilo: povzeto po sporočilu za javnost

V ljubljanskem podjetju Litostroj Power zaključujejo razvoj Francisovega gonilnika z največjim padcem vode na svetu.

Gonilnik za projekt Häusling bo imel moč 181 MW

Gonilnik za projekt Häusling , ki ga v podjetju Litostroj Power izdelujejo za avstrijskega naročnika Verbund za HE na jezeru Ziellergründl, bo imel moč  181 MW. 

Kot je pojasnil Aleksander Jarc, direktor proizvodnje v Litostroju Power, gonilnik izdelujejo iz enovitega bloka (odkovka) z maso kar 28 ton. Po njihovih podatkih, gre za Francisovo turbino z največjim padcem, ki so jo kdaj koli izdelali na svetu, saj bo višinska razlika znašala kar 744 metrov. 

Izdelava gonilnika bo predvidoma končana do konca tega leta, naročniku pa bo predana v začetku januarja 2019. Izdelava gonilnika za drugi agregat bo potekala v letu 2019 z dobavo v januarju 2020. 

Gonilnik za projekt Häusling pomeni v kratkem že drugi rekord za omenjeno ljubljansko podjetje, saj v teh mesecih prav tako zaključujejo izdelavo gonilnika za največji posamični črpalni agregat v Evropi, za hidroelektrarno Dlouhe-Strane na Češkem. (mj)

Na zadnjih dveh fotografijah: Obisk študentov Fakultete za strojništvo v proizvodnji Litostroj Power ter obisk študentov iz ZDA, Univerza iz Kanzasa. 

 


Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 5, skupna ocena: 3,4)