Novice

Na čelu SDE še naprej Branko Sevčnikar

Datum: 21. 5. 2018 Besedilo: Brane Janjič

Na VI, kongresu SDE Slovenije so, poleg pregleda dela v minulem petletnem obdobju, izvolili tudi novo vodstvo največjega energetskega sindikata v državi.

Na čelu SDE še naprej Branko Sevčnikar

Konec aprila je v Ankaranu potekal VI. Kongres Sindikata dejavnosti energetike Slovenije, na katerem so delegatke in delegati izvolili tudi novega predsednika SDE in člane najožjega vodstva sindikata ter člane nadzornega odbora in statutarne komisije. Za predsednika SDE Slovenije je bil znova izvoljen Branko Sevčnikar, za predsednike koordinacij posameznih dejavnosti, ki so po svoji funkciji hkrati tudi podpredsedniki SDE pa naslednji člani. Za predsednika Koordinacije dejavnosti distribucije in prodaje električne energije Mitja Fabjan (podpredsednik te koordinacije je postal Gorazd Jovič), za predsednika Koordinacije dejavnosti proizvodnje električne energije Dejan Kralj (podpredsednik Igor Štruc) in za predsednika Koordinacije drugih dejavnosti Ivo Pufič (podpredsednik Anton Lisec).

Na kongresu so najzaslužnejšim članom, ki so se v minulem obdobju še posebej izkazali s svojim delom podelili tudi posebna odličja SDE, in sicer je zlati znak SDE Slovenije prejel Ivan Rožman, Plaketo SDE Slovenije Ida Novak- Jerele, Mitja Fabjan in Hinko Uršič, pisno priznanje SDE pa Metka Krznarič, Matjaž Arzenšek in Uroš Rozman.
Branko Sevčnikar je sicer v uvodu v kongres izpostavil, da je bilo minulo petletno obdobje za SDE Slovenije eno najtežjih doslej, predvsem zaradi bremen finančne in posledično gospodarske krize, ki je občutno vplivala na spoštovanje delavskih in socialnih pravic. Čeprav se gospodarske razmere v zadnjem obdobju izboljšujejo, pa se težnje po nadaljnjem zmanjšanju delavskih in socialnih pravic zaposlenih nadaljujejo. Poleg tega pa se, tako kot v drugih evropskih državah, tudi v Sloveniji zmanjšuje število delavcev organiziranih v sindikate. Generacije delavcev, ki so tvorile glavnino sindikalnega organiziranja, namreč odhajajo v pokoj, mladi pa se zaradi pretežnih oblik zaposlitve v negotovih oblikah dela, ne odločajo za včlanitev v sindikate. Če se sedanji trend upadanja sindikaliziranosti ne bo kmalu ustavil, je dejal Branko Sevčnikar, bodo pod vprašaj prišli vsi dosežki na področju delavskih in socialnih pravic, delavci pa bodo na milost in nemilost prepuščeni neoliberalnim interesom poslovnih in finančnih elit. Na vse te izzive pa se, kot je poudaril Sevčnikar, lahko na legitimen način uspešno odzove samo močno sindikalno organizirano delavstvo.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 4)
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2020 (37)
februar 2020 (47)
marec 2020 (59)
april 2020 (58)
maj 2020 (53)
junij 2020 (10)