Novice

26. 3. 2012

Število zaposlitev v fotovoltaiki se je lani podvojilo

V Sloveniji se je število zaposlenih v fotovoltaiki lani podvojilo. 

Prav tako pa se število zaposlenih povečuje tudi v drugih dopolnilnih dejavnostih. Povečanje zaposlitev je predvsem posledica razvoja fotovoltaike oziroma vpliv večanja števila in moči sončnih elektrarn. Na področju fotovoltaike in dopolnilnih dejavnosti je bilo tako leta 2010 v Sloveniji zaposlenih 1200, konec lanskega leta pa že 2400 ljudi.

Fotovoltaika je ena izmed najhitreje rastočih dejavnosti v evropskem in svetovnem merilu, ki je investicijsko intenzivna in visoko tehnološka panoga. Po raziskavah Evropskega združenja fotovoltaične industrije ustvari vsak megavat proizvedenih in instaliranih fotovoltaičnih panelov na globalnem nivoju 30 delovnih mest. Podatek o zaposlitvi upošteva celoten proces fotovoltaike: od proizvodnje celic do postavitve sončne elektrarne. V Sloveniji panoga fotovoltaike zajema vse faze: od proizvodnje fotovoltaičnih modulov do postavitve sončnih elektrarn na ključ. Ker je panoga tudi močno izvozno naravnana, pri izračunu učinka na ustvarjanje novih delovnih mest ni večjega odstopanja od svetovnega povprečja.

Predvidevanja zaposlovanja v fotovoltaiki v prihodnje so v Sloveniji optimistična, saj predvidene stopnje rasti zaposlovanja znašajo od letošnjih 70 do 30 odstotkov v drugi polovici desetletja. Tako naj bi v letu 2013 število zaposlenih že preseglo štiri tisoč. Na področju celotne Evropske unije pa Evropsko združenje fotovoltaične industrije do leta 2020 pričakuje preko dva milijona delovnih mest. (pb)

oceni novico  ocena Article Rating število glasov 0 skupna ocena
Vse novice Prijava na e-obveščevalec Sporočite nam novico
RSS

REVIJA NAŠ STIK

Uredništvo revije
Hajdrihova 2
1000 Ljubljana

Telefon: 041 761 196
E-pošta: urednistvo@nas-stik.si

Oglaševanje

Naročite revijo

Uredništvo

Sledite nam

 Copyright Naš Stik 2011-2013.  Pravno obvestilo | Politika zasebnosti | O avtorjih