Novice

Število zaposlitev v fotovoltaiki se je lani podvojilo

Datum: 26. 3. 2012 Besedilo: Polona Bahun

V Sloveniji se je število zaposlenih v fotovoltaiki lani podvojilo. 

Število zaposlitev v fotovoltaiki se je lani podvojilo

Prav tako pa se število zaposlenih povečuje tudi v drugih dopolnilnih dejavnostih. Povečanje zaposlitev je predvsem posledica razvoja fotovoltaike oziroma vpliv večanja števila in moči sončnih elektrarn. Na področju fotovoltaike in dopolnilnih dejavnosti je bilo tako leta 2010 v Sloveniji zaposlenih 1200, konec lanskega leta pa že 2400 ljudi.

Fotovoltaika je ena izmed najhitreje rastočih dejavnosti v evropskem in svetovnem merilu, ki je investicijsko intenzivna in visoko tehnološka panoga. Po raziskavah Evropskega združenja fotovoltaične industrije ustvari vsak megavat proizvedenih in instaliranih fotovoltaičnih panelov na globalnem nivoju 30 delovnih mest. Podatek o zaposlitvi upošteva celoten proces fotovoltaike: od proizvodnje celic do postavitve sončne elektrarne. V Sloveniji panoga fotovoltaike zajema vse faze: od proizvodnje fotovoltaičnih modulov do postavitve sončnih elektrarn na ključ. Ker je panoga tudi močno izvozno naravnana, pri izračunu učinka na ustvarjanje novih delovnih mest ni večjega odstopanja od svetovnega povprečja.

Predvidevanja zaposlovanja v fotovoltaiki v prihodnje so v Sloveniji optimistična, saj predvidene stopnje rasti zaposlovanja znašajo od letošnjih 70 do 30 odstotkov v drugi polovici desetletja. Tako naj bi v letu 2013 število zaposlenih že preseglo štiri tisoč. Na področju celotne Evropske unije pa Evropsko združenje fotovoltaične industrije do leta 2020 pričakuje preko dva milijona delovnih mest. (pb)

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 0, skupna ocena: )
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2018 (58)
februar 2018 (59)
marec 2018 (73)
april 2018 (49)
maj 2018 (67)
junij 2018 (28)