Novice

V Kočevju bodo gradili nov sistem kogeneracije

Datum: 26. 6. 2018 Besedilo: Miro Jakomin, Foto: Pixabay

Pred dnevi so v Kočevju podpisali pismo o nameri za izgradnjo novega sistema kogeneracije na lesno biomaso.

V Kočevju bodo gradili nov sistem kogeneracije

Vrednost investicije v izgradnjo tega sistema, namenjenega dobavi toplote daljinskemu sistemu ogrevanja občine Kočevje, znaša približno 4 milijone evrov. Pismo o nameri sta 21. junija podpisala župan občine Kočevje dr. Vladimir Prebilič in direktor italijanskega podjetja Mittelenergy SRL, Giuseppe Forlanelli.  

Po besedah predstavnikov Občine Kočevje podpisano pismo o nameri predstavlja tudi utrditveno fazo pogajanj, saj je zaveza sodelovanja med Občino Kočevje in podjetjem Mittelenergy SRL pogojena z objavo Javnega poziva k prijavi projektov proizvodnih naprav za proizvodnjo elektrike iz OVE in v SPTE z visokim izkoristkom za vstop v podporno shemo, ki bo oktobra letos objavljen s strani Agencije za energijo. 

Vzorčni primer dobrega sodelovanja 

»Gre za prvo tovrstno investicijo in vzorčni primer dobrega sodelovanja, obenem pa tudi za spodbudo za nova zaposlovanja in razvoj gospodarstva na območju občine Kočevje. Podpis pisma o nameri predstavlja prvi korak k implementaciji energetskega bloka v Kočevju. S podpisom je bil izražen obojestranski interes in pripravljenost za sodelovanje pri projektu izgradnje novega sistema kogeneracije na lesno biomaso za soproizvodnjo toplote in električne energije moči 5,2 MW toplote in 0,949 MW elektrike,« pojasnjuje Občina Kočevje.   

Biomasa prinaša koristi tako občini kot podjetjem 

Primarni namen Občine Kočevje je dajanje prednosti lokalnemu lesnemu materialu (biomasi) za ogrevanje občanov in podjetij, ki v občini delujejo, kar predstavlja tudi znižanje cene oziroma stroškov mesta. Poleg tega pa je pomemben cilj h kateremu občina stremi, zagotavljanje okoljske trajnosti in zmanjševanje emisij toplogrednih plinov, predvsem z omejitvijo nepotrebnih cestnih prevozov. 

Z vzpostavitvijo sistema kogeneracije bo zagotovljena dobava toplote tudi za industrijske odjemalce v novo rastoči coni LIK, kjer pravkar poteka komunalno opremljanje. Kogeneracija bo tako že obstoječim in novim podjetjem omogočila cenovno ugoden dostop do toplote, še sporočajo na Občini Kočevje.

 

 

 

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 3)