Novice

Petrol naj bi se še bolj uveljavil kot energetska družba

Datum: 6. 12. 2018 Besedilo: Miro Jakomin, Foto: Pixabay

Kot poudarjajo v skupini Petrol, je proizvodnja električne energije ena ključnih aktivnosti za prihodnji razvoj te skupine.

Petrol naj bi se še bolj uveljavil kot energetska družba

V skupini Petrol skrbno spremljajo globalni energetski sistem, v okviru katerega se v novejšem času odvija hiter razvoj. Najbolj ga spreminjajo napredne tehnologije, skupaj s ciljem zniževanja emisij CO2, pri čemer bo osrednjo vlogo imela elektrifikacija v vseh sektorjih.

Kot glede globalnega dogajanja izpostavlja mag. Suvad Bajrić, direktor strateške aktivnosti Proizvodnja elektrike v družbi Petrol, je eden od ključnih faktorjev za uvajanje čistih tehnologij dolgoročno planiranje in usklajenost s kratkoročnimi energetskimi politikami. Evropski parlament je izglasoval nov cilj: 32-odstotni delež OVE do 2030. 

S hitrim in agresivnim pristopom razvoja obnovljivih virov lahko svet postane CO2 nevtralen do leta 2060. Pri tem je po podatkih IEA vetrna energija kot eden najbolj pomembnih evropskih virov osrednji del energetskih strategij EU držav. Do leta 2030 se predvideva, da bo veter glavni vir za proizvodnjo električne energije v EU.

Želijo doseči ustvarjanje dodatne vrednosti v celotni verigi

V Petrolu proizvedejo iz obnovljivih virov 150 gigavatnih ur (GWh) elektrike, kar zadošča za skoraj 45.000 uporabnikov. Do leta 2025 želijo na tem področju razviti za 500 GWh letne proizvodnje elektrike samo iz obnovljivih virov, kar bo zadoščalo za 150.000 odjemalcev. Z električno energijo želijo doseči ustvarjanje dodane vrednosti v celotni verigi, od vira do kupca.

Zakaj so v Petrolu vstopili v proizvodnjo električne energije? »Naša usmeritev je postati energetska družba, zato je proizvodnja električne energije ena ključnih aktivnosti za prihodni razvoj skupine Petrol. Z njo si dolgoročno zagotavljamo lastne vire pri prodaji električne energije, hkrati pa smo pripravljeni na nove trende v transportu. Z gradnjo lastnih proizvodnih kapacitet sledimo naši strateški usmeritvi postati prepoznaven regionalni ponudnik celovitih energetskih in okoljskih rešitev ter partner v razvoju krožnega gospodarstva za prehod v nizkoogljično družbo,« pravi mag. Bajrić.    

OVE na območju jugovzhodne regije še premalo izkoriščeni  

Glede aktualnih projektov Petrola sogovornik pojasnjuje, da so se kot regionalni igralec usmerili v iskanje projektov JVE - v Sloveniji, na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Srbiji, Črni gori, ki je glede proizvodnje električne energije vsekakor regija s potencialom. Ugotovili so, da je hidro energija premalo izkoriščena, regija pa ima tudi dober veter in sonce.

V Petrolu, kjer so preučili številne projekte, so ugotovili, da njihovim kriterijem za začetek ustrezata vetrna elektrarna Glunča na Hrvaškem in HE Jeleč v BiH. Petrol na področju Hrvaške razvija 2 vetrni polji skupne moči 40 MW in 4 sončne elektrarne skupne moči 11 MW. Prav tako Petrol na ostalih trgih razvija projekte skupne moči 100 MW.

 

 

 

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 2, skupna ocena: 1)
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2019 (49)
februar 2019 (47)
marec 2019 (68)
april 2019 (69)
maj 2019 (42)