Novice

Možnosti za sodelovanje med Slovenijo in Turčijo še dovolj

Datum: 11. 2. 2019 Besedilo: Brane Janjič, Foto: arhiv Ministrstva za infrastrukturo

Ministrica za infrastrukturo mag. Alenka Bratušek med obiskom v Turčiji tudi o krepitvi sodelovanja na področju energetike.

Možnosti za sodelovanje med Slovenijo in Turčijo še dovolj

Ministrica za infrastrukturo mag. Alenka Bratušek se je minuli konec tedna mudila v Turčiji, kjer se je udeležila 22. Evrazijskega gospodarskega vrha. V okviru obiska se je v Ankari sestala tudi s turškima ministroma za energijo in promet. Turški minister za energijo in naravne vire Fatih Dönmez je ob tej priložnosti gostji iz Slovenije predstavil energetsko podobo Turčije v prihodnosti in poudaril namero države za prehod na čistejše in okolju prijaznejše energente. Izpostavil je tudi zainteresiranost Turčije za okrepitev blagovne menjave s Slovenijo, saj je Turčija danes povsem odvisna od uvoza energije.

Mag. Alenka Bratušek pa je gostiteljem podrobneje predstavila slovenske načrte na področju oskrbe z energijo in izpostavila, da pripravljamo Energetski koncept, s katerim bomo določili dolgoročno energetsko prihodnost Slovenije. Kot je poudarila, ima Slovenija na področju energetike zelo ambiciozne cilje, zlasti glede povečanja deleža obnovljivih virov energije in doseganja učinkovite rabe. 

Z ministrom sta spregovorila tudi o trasi Južnega plinskega koridorja oziroma načrtovani vzpostavitvi povezave med Evropsko unijo in nahajališči plina v Azerbajdžanu in Turkmenistanu. Turčija je namreč zaradi strateške lege most med najpomembnejšimi območji, bogatimi z nafto in plinom, in evropskimi državami. Ministrica je ob tej priložnosti turškemu kolegu povedala, da je slovenska oskrba s plinom zelo dobra, saj se lahko oskrbujemo iz šestih različnih virov, da pa kot članica EU Slovenija podpira vse projekte, ki bodo povečali raznolikost energetskih virov v Evropi.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 5)