Novice

Za razvoj inovativnih nizkoogljičnih tehnologij deset milijard evrov

Datum: 26. 2. 2019 Besedilo: Brane Janjič

Na ta način želi Bruselj spodbuditi evropsko gospodarstvo in Evropi zagotoviti vodilno vlogo pri spodbujanju prehoda v nizkoogljično družbo.

Za razvoj inovativnih nizkoogljičnih tehnologij deset milijard evrov

Evropska komisija je danes napovedala, da bo za povečanje globalne konkurenčnosti tehnologij z nizkimi emisijami ogljika v več sektorjih do leta 2030 namenila deset milijard evrov. Finančna podpora razvoju sodobnih čistih tehnologij naj bi bila tudi v skladu z novembra lani sprejeto strategijo Čisti planet za vse oziroma o vzpostavitvi sodobne, konkurenčne in okolju prijazne evropske ekonomije do leta 2050.
Kot pravijo v Evropski komisiji, inovativni podnebni ukrepi prinašajo številne koristi za zdravje in blaginjo Evropejcev in imajo takojšen vpliv na njihova življenja – od ustvarjanja lokalnih zelenih delovnih mest in rasti do energetsko učinkovitih domov z manjšo porabo energije, čistejšega zraka ter učinkovitejših sistemov javnega prevoza ter zanesljive oskrbe z energijo in drugimi viri. Poleg tega pa naj bi razvoj novih izdelkov in tehnoloških rešitev evropski ekonomiji zagotovil konkurenčno prednost ter priložnost za povečanje izvoza na globalni ravni.
Komisija namerava sicer prve razpise za zbiranje predlogov projektov, ki bodo dobila sredstva iz sklada za inovacije, objaviti že leta 2020, naslednji redni razpisi pa bodo nato sledili vse tja do leta 2030. V skladu za inovacije naj bi sicer zbirali sredstva dobljena iz evropskega sistema za trgovanje z emisijami oziroma iz prodaje emisijskih kuponov v obdobju 2020 do 2030, pa tudi sredstva iz predhodnice Sklada za inovacije programa NER 300.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 4)