Novice

Gospodinjstva vse bolj razmišljajo o učinkoviti rabi energije

Datum: 27. 2. 2019 Besedilo: Brane Janjič, Foto: REUS 2017

Ob tem jih največ najprej pomisli na čim boljši izkoristek energije in uporabo energijsko varčnih aparatov, najmanj pa na kakovostna vrata in okna.

Gospodinjstva vse bolj razmišljajo o učinkoviti rabi energije

Družba Informa Echo, ki je pobudnik raziskave REUS, je ob bližajočem se svetovnem dnevu energetske učinkovitosti, 5. marcu, objavila nekaj zanimivih ugotovitev glede pojmovanja učinkovite rabe energije iz zadnje raziskave leta 2017. Kot so zapisali, so v sedmem valu Raziskave energetske učinkovitosti Slovenije (REUS 2017) 1015 slovenskih gospodinjstev med drugim tudi vprašali, če kdaj razmišljajo o učinkoviti rabi energije in kaj razumejo pod tem pojmom. Iz odgovorov je bilo razbrati, da se je delež ljudi, ki razmišljajo o učinkoviti rabi energije v gospodinjstvih v primerjavi z raziskavo iz leta 2015 precej povečal, in sicer iz 83 odstotkov na 91 odstotkov, hkrati pa se je zmanjšal tudi delež gospodinjstev, ki o rabi energije ne razmišljajo (iz 13 odstotkov v letu 2015 na 6 odstotkov v letu 2017).
Zanimiva je tudi ugotovitev, da ob pojmu učinkovita raba energije večina slovenskih gospodinjstev (42 odstotkov) najprej pomisli na varčevanje z energijo.
Drugače pa petina (20 odstotkov) gospodinjstev ob pojmu učinkovita raba energije pomisli na 100-odstotni ali čim boljši izkoristek energije, slaba petina (18 odstotkov) pa na uporabo energijsko varčnih aparatov. Anketiranci so navedli še ugašanje luči (14 odstotkov), izklapljanje električnih naprav po uporabi (9 odstotkov), varčevanje s toplotno energijo pozimi (8 odstotkov), uporabo varčnih sijalk (8 odstotkov), uporabo aparatov v času nizke tarife (7 odstotkov), varčevanje z vodo (6 odstotkov), rabo energije iz obnovljivih virov (6 odstotkov), uporabo tehnologij in ukrepov, ki zahtevajo manj energije za doseganje enakih ali boljših rezultatov (6 odstotkov), dobro izolacijo hiše ali strehe (5 odstotkov), ločevanje odpadkov (3 odstotki) in kakovostna okna in vrata (2 odstotka).
Ob tem gre izpostaviti, da vsak izmed teh odgovorov v resnici pomeni določen vidik učinkovite rabe energije. Pri tem je tudi razvidno, da Slovenci vse bolj razumemo bistvo učinkovite rabe energije, ki ne pomeni odrekanja bivalnemu ugodju, temveč, da za ugodje, ki ga potrebujemo, ne porabimo več energije in denarja, kot je to potrebno.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 3)