Novice

Izraba odvečne toplote ima še velik potencial

Datum: 15. 3. 2019 Besedilo: Brane Janjič

Čeprav za potrebe ogrevanja in hlajenja porabimo ogromno energije, je ponovno uporabljen le majhen del presežne toplote.

Izraba odvečne toplote ima še velik potencial

Poraba energije za ogrevanje in hlajenje v stavbah in industriji predstavlja skoraj polovico porabljene energije v EU, le majhen del presežne toplote pa je znova uporabljen, zato je na tem področju še velik potencial. Odgovore na vprašanje, kako ga najbolje izrabiti bodo iskali na letošnji konferenci Slovenskega združenja za energetiko, ki bo od 31. marca do 2. aprila v Portorožu. 1. aprila bo na konferenci potekal tudi poseben dogodek na temo izkoriščanja potenciala odpadne toplote v Evropi, v okviru katerega bodo predstavili ključne ugotovitve mednarodnega projekta CE-HEAT in zbirko strateških in tehničnih orodij razvitih v okviru omenjenega projekta,  namenjenih pospeševanju izrabe odvečne toplote v Evropi. 
Skupaj s programskimi rešitvami, ki z analizo tehnoloških in ekonomskih parametrov, uporabniku podajo preliminarno oceno izvedljivosti projekta odvečne toplote (kalkulator odvečne toplote in DSS), bo podrobneje predstavljen tudi kataster odvečne toplote, ki predstavlja orodje za boljše načrtovanje politik in identifikacijo potenciala teritorialne odpadne toplote za strateške energetske investicije. Poleg tega bo na konferenci prikazan tudi uspešen primer akcijskega načrta za izrabo odvečne toplote in njegova navezava na energetsko strategijo nemške zvezne dežele Turingija ter primeri pilotnih projektov izvedenih v Italiji, Nemčiji in Sloveniji. V okviru panelne razprave pa naj bi izoblikovali nadaljnje usmeritve za izboljšanje izkoriščanja odpadne toplote ter razširitve uporabe orodij za pospeševanje izrabe odvečne toplote v Evropi.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 5)
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2019 (49)
februar 2019 (47)
marec 2019 (68)
april 2019 (69)
maj 2019 (42)