Novice

Glede plač pomembno, da se doseže najboljša rešitev

Datum: 18. 3. 2019 Besedilo: Miro Jakomin, Foto: Mavric Pivk

Gospodarska zbornica Slovenije opozarja, da se s prenovo plačnega sistema ne sme več odlašati.

Glede plač pomembno, da se doseže najboljša rešitev

Po sporočilu GZS se je 28 najvišjih predstavnikov delodajalskih organizacij in sindikalnih central v četrtek, 14. marca 2019, udeležilo prvega srečanja socialnih partnerjev za obravnavo predloga Socialnega sporazuma za prenovo plačnega sistema in rast plač v letih 2019-2025, ki ga je pripravila Gospodarska zbornica Slovenije.

»Prisotni predstavniki sindikatov in delodajalskih organizacij so pobudo Gospodarske zbornice Slovenije za nov socialni plačni sporazum ocenili kot dobrodošlo aktivnost za oživitev socialnega dialoga na področju prenove plačnega sistema. Medtem ko so določene vsebine označili kot pozitivne, so napovedali pripombe do nekaterih drugih. Strinjali pa so se, da je to trenutno edini predlog prenove plačnega sistema, ki je na mizi. Svoje podrobnejše vsebinske odzive bodo še posredovali,« sporoča GZS.

GZS  ponovno o nujnosti konstruktivnega sodelovanja

Na omenjenem srečanju so se strinjali, da je treba nadaljevati z aktivnostmi za krepitev socialnega dialoga, doseganje primerljivosti slovenskega plačnega sistema z evropskimi državami, ustrezne rasti plač in vzpostavitve pogojev za čim boljše delovanje gospodarstva. Gospodarska zbornica Slovenije je ponovno izpostavila nujnost konstruktivnega sodelovanja socialnih partnerjev v smeri prenove plačnega sistema. 

»Pri tem ni pomembno, kdo predlog pripravi, ampak da se doseže najboljša rešitev. V tem kontekstu na GZS razumemo tudi dano pobudo sindikatov za novo splošno kolektivno pogodbo za gospodarstvo, ki jo bomo natančno preučili,« še pojasnjuje GZS.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 3)