Novice

Do leta 2030 vsem zagotoviti dostop do pitne vode!

Datum: 20. 3. 2019 Besedilo: Miro Jakomin

V petek, 22. marca 2019, bo potekal Svetovni dan voda, in sicer v znamenju vode za vse - Ne prezrimo nikogar.

Do leta 2030 vsem zagotoviti dostop do pitne vode!

Ob Svetovnem dnevu voda je včeraj državni sekretar na Ministrstvu za okolje in prostor Simon Zajc skupaj z državno sekretarko na Ministrstvu za zdravje mag. Pio Vračko podpisal zavezo certifikata Voda iz pipe.

Kot je ob podpisu med drugim poudaril državni sekretar Simon Zajc, je »Ministrstvo za okolje in prostor z veseljem pristopilo k pobudi Zbornice komunalnega gospodarstva, saj se v Sloveniji premalo zavedamo, da nas bogati kakovostna voda in da je pitje vode iz pipe ne samo bolj zdravo, ampak tudi okolju prijaznejše kot poseganje po ustekleničeni vodi«.

Pred skorajšnjim posvetom Voda za trajnostni razvoj  

Po napovedi Ministrstva za okolje in prostor bo 22. marca, na Svetovni dan voda, v soorganizaciji  GZS, MOP, MZZ ter SVRK potekal posvet z naslovom Voda za trajnostni razvoj. Razpravljavci bodo spregovorili o tem, kako doseči šesti splošni cilj trajnostnega razvoja, in sicer s pomočjo zunanje politike, mednarodnega razvojnega sodelovanja ter gospodarske in vodne diplomacije. Direkcija Republike Slovenije za vode (DRSV) pa ob Svetovnem dnevu voda pripravlja t. i. Dan odprtih vrat na različnih lokacijah vodne infrastrukture po Sloveniji.

Namen Svetovnega dneva voda, ki ga vsako leto obeležujemo 22. marca, je usmeriti pozornost na pomembnost vode. Tema tega letošnjega dogodka je »ne prezrimo nikogar«. Šesti splošni cilj trajnostnega razvoja zavezuje svet, da do leta 2030 vsem zagotovi dostop do pitne vode in poskrbi za trajnostno gospodarjenje z vodnimi viri. To pomeni: nikogar prezreti. Danes živi na svetu 2,1 milijarde ljudi, ki doma nimajo pitne vode, kar vpliva na njihovo zdravje, izobraževanje in preživljanje.

 

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 5)