Novice

V Bruslju se predstavlja projekt SINCRO.GRID

Datum: 20. 3. 2019 Besedilo: Polona Bahun

V organizaciji Evropske komisije v Bruslju poteka dvodnevna konferenca in razstava, na kateri se širši javnosti predstavljajo projekti skupnega interesa.

V Bruslju se predstavlja projekt SINCRO.GRID

V okviru dogodka PCI Energy days se med več kot tridesetimi projekti skupnega interesa (PCI) na področju energetike predstavlja tudi projekt pametnih omrežij SINCRO.GRID, ki ga koordinira družba ELES, v njem pa sodelujejo tudi hrvaški operater prenosnega omrežja HOPS, slovenski operater distribucijskega omrežja SODO in hrvaški operater distribucijskega omrežja HEP-ODS. Na razstavnem prostoru člani projektne skupine obiskovalce seznanjajo z nameni in cilji projekta, inovativnim načinom integracije zrelih tehnologij ter trenutnimi aktivnostmi pri projektu.

Namen projekta SINCRO.GRID je omogočiti učinkovitejšo uporabo obstoječega elektroenergetskega omrežja v Sloveniji in na Hrvaškem. To bo zagotovilo obstoječi infrastrukturi sprejemanje večjih količin električne energije iz obnovljivih virov in zanesljivejšo oskrbo z električno energijo. Z izvedbo projekta SINCRO.GRID bo v elektroenergetskem sistemu v Sloveniji in na Hrvaškem boljše zagotavljanje ustreznega napetostnega profila in sistemskih storitev po sekundarni rezervni moči. V projektu bodo integrirane nove napredne tehnologije in elementi, ki bodo povezani preko virtualnega meddržavnega centra z vključeno napredno obdelavo podatkov.

Vzporedno z razstavo poteka tudi konferenčni program, v okviru katerega lahko obiskovalci prisluhnejo predavanjem, v katerih strokovnjaki naslavljajo najbolj pereča vprašanja implementacije PCI projektov. Hkrati pa je dogodek tudi priložnost za izmenjavo izkušenj o tem, kako v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi in iskanju novih možnosti financiranja vzpostaviti energetsko infrastrukturo, ki bo varna za okolje in okolju prijazna.

PCI projekti so sicer ključni čezmejni infrastrukturni projekti, ki povezujejo energetske sisteme držav EU. EU pomagajo pri uresničevanju energetske politike in podnebnih ciljev: cenovno dostopne, varne in trajnostne energije za vse državljane ter dolgoročne dekarbonizacije gospodarstva.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 5, skupna ocena: 4)