Novice

Ali gospodinjstva zapirajo toplo vodo, ko je ne potrebujejo?

Datum: 22. 3. 2019 Besedilo: Miro Jakomin

Temu pomembnemu vprašanju ob Svetovnem dnevu voda (22. marec) namenjajo pozornost v agenciji Informa Echo.

Ali gospodinjstva zapirajo toplo vodo, ko je ne potrebujejo?

V zvezi z vprašanjem, ali se v slovenskih gospodinjstvih zapira topla voda, ko je ne potrebujejo, v agenciji Informa Echo izpostavljajo pomembnejše ugotovitve iz raziskave Reus 2017.

Med drugim omenjajo, da so mlajši energetsko učinkovitejši od starejših. Gospodinjstva v večjih mestih so manj učinkovita: med umivanjem zob, tuširanjem ali pomivanjem posode se topla sanitarna voda najmanj zapira v Mariboru in v Ljubljani, v ostalih krajih pa je odstotek bistveno večji.

Trajnostni razvojni cilj 6 Agende 2030 ZN za trajnostni razvoj določa, da je treba do leta 2030 vsem omogočiti enakopraven dostop do čiste in poceni pitne vode. Kljub temu milijoni ljudi v gospodinjstvih, šolah, delovnih mestih, kmetijah in tovarnah živijo in se borijo za preživetje brez dostopa do pitne vode. Marginalne skupine žensk, otrok, avtohtonih skupnosti, invalidnih oseb in mnogi drugi so pri zagotavljanju oskrbe z vodo pogosto spregledani in zapostavljeni ali diskriminirani.

Pri nas na srečo ni težav pri oskrbi z vodo

Kot poudarjajo v agenciji Informa, imamo v Sloveniji izjemno srečo in okoliščine, ki zagotavljajo, da težav pri oskrbi z vodo praktično nimamo. V zadnjem valu Raziskave energetske učinkovitosti Slovenije (REUS 2017) so 1.015 slovenskih gospodinjstev povprašali ali med uporabo (ko je ne potrebujejo) toplo sanitarno vodo tudi zapirajo.

Po ugotovitvah raziskave REUS se v večini anketiranih gospodinjstev (85 %) zapira topla sanitarna voda med uporabo, na primer med umivanjem zob, miljenjem, tuširanjem, ročnim pomivanjem posode, ipd. V primerjavi z izsledki predhodne raziskave (REUS 2015) je opazno rahlo naraščanje deleža tistih, ki zapirajo toplo sanitarno vodo, ko je ne potrebujejo (2017 - 85 %, 2015 - 82 %). To velja zlasti za gospodinjstva v enodružinskih hišah, ki vedno bolj usvajajo to navado (2017 - 87 %, 2015 - 82 %). 

Več o tem na: www.reus.si

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 5)