Novice

Februarja odjem precej pod pričakovanji

Datum: 26. 3. 2019 Besedilo: Brane Janjič

Mila zima in zmanjšanje proizvodnje pri neposrednih odjemalcih poglaviten razlog, da je bil februarski odjem za skoraj šest odstotkov manjši od sprva napovedanega.

Februarja odjem precej pod pričakovanji

Odjemalci v Sloveniji so februarja iz prenosnega omrežja prevzeli milijardo 45,5 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za 6,8 odstotka manj kot februarja lani in tudi za 5,7 odstotka manj kot je bilo sprva napovedano z letošnjo elektroenergetsko bilanco. Odjem je bil manjši pri obeh osrednjih spremljanih skupinah, pri čemer so neposredni odjemalci drugi letošnji mesec iz prenosnega omrežja prevzeli 151,8 milijona kilovatnih ur oziroma za kar 9,5 odstotka manj kot v enakem času lani in tudi za 6,3 odstotka manj od prvotnih napovedi. Precejšnja odstopanja od bilančnih pričakovanj pa je bilo zaznati tudi pri odjemu distribucijskih podjetij, ki so februarja iz prenosnega omrežja prevzela »le« 893,8 milijona kilovatnih ur električne energije in tako za lanskimi primerjalnimi rezultati zaostala za 6,3 odstotka, za bilančnimi pa za 5,6 odstotka. Zaradi trajajočega obsežnega remonta ČHE Avče februarja tudi ni bilo odjema za potrebe črpanja naše edine črpalne elektrarne.
Drugače pa je bilo v prvih dveh letošnjih mesecih iz prenosnega omrežja prevzetih približno toliko električne energije kot lani ali natančneje 2 milijardi 284 milijonov kilovatnih ur, kar je bilo za 0,1 odstotka več kot lani in za odstotek manj kot je bilo zapisano v letošnji elektroenergetski bilanci.


Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 5)