Novice

Hidrologija februarja ugodnejša

Datum: 27. 3. 2019 Besedilo: Brane Janjič, Foto: Vladimir Habjan

Hidroelektrarne so februarja v prenosno omrežje oddale 282,2 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za 17,5-odstotka več kot lani.

Hidrologija februarja ugodnejša

Po skromnem začetku leta, ko je proizvodnja hidroelektrarn dosegla le polovico primerjalne lanske, so bili februarski rezultati bolj spodbudni. Tako so elektrarne februarja v prenosno omrežje skupaj oddale 282,2 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za 42 milijonov oziroma 17,5 odstotka več kot februarja lani. Dejansko doseženi rezultati so presegli tudi prvotna pričakovanja, saj so bili kar za 35 odstotkov nad bilančnimi napovedmi. Drugače pa so k tem rezultatom znova največ prispevale elektrarne na Dravi, ki so februarja v omrežje oddale 162,5 milijona kilovatnih ur, sledijo elektrarne na porečju Save z 80,2 milijona oddanih kilovatnih ur ter elektrarne na Soči, ki so februarja skupaj prispevale 39,5 milijona kilovatnih ur.
Dobro so drugi letošnji mesec obratovale tudi druge naše elektrarne, pri čemer je nuklearna elektrarna Krško k pokrivanju potreb prispevala 467,4 milijona kilovatnih ur, termoelektrarna Šoštanj 307,7 milijona kilovatnih ur in TE-TOL 38,5 milijona kilovatnih ur. 
Iz vseh domačih virov nam je tako februarja uspelo zagotoviti milijardo 95,2 milijona kilovatnih ur, kar je bilo za 3 odstotke manj kot v enakem času lani oziroma le za malenkost manj od prvotnih napovedi. Za pokritje vseh potreb smo morali 701,4 milijona kilovatnih ur električne energije uvoziti, v sosednje elektroenergetske sisteme pa je bilo februarja poslanih 726,9 milijona kilovatnih ur električne energije.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 5)