Novice

S pomočjo platforme SunContract do cenejše elektrike

Datum: 28. 3. 2019 Besedilo: Brane Janjič

Na strehi doma starejših občanov Lenart so postavili sončno elektrarno, ki naj bi pokrivala tretjino njihovih potreb po električni energiji.

S pomočjo platforme SunContract do cenejše elektrike

Dom starejših občanov Lenart je v sodelovanju s podjetjem Sonce energija postavilo 250 kWp sončno elektrarno, ki bo na leto proizvedla približno 260 MWh in bo pokrila tretjino potreb doma po električni energiji. Ker je sončna elektrarna priključena na platformo SunContract, lahko preko nje tudi preostanek energije kupujejo neposredno od  proizvajalcev po nižji ceni, kot jo ponujajo tradicionalni ponudniki. S tem bo njihovo obratovanje dodatno stroškovno optimizirano,porabljena energija pa bo temeljila predvsem na obnovljivih virih.   

»Stroškovna učinkovitost našega doma za starejše občane je za nas izjemno pomembna, saj naši oskrbovanci potrebujejo  številne, kakovostne storitve, zato moramo poskrbeti za stroškovno optimizacijo na ravni delovanja doma kot celote, da jim to lahko zagotovimo. Odločitev za postavitev sončne elektrarne na strehi doma je korak v želeno smer,« je ob tej  priložnosti povedal Zlatko Gričnik, direktor Doma starejših občanov Lenart, in dodal:»Načrtujemo do pet odstotkov nižje stroške za električno energijo. Z vključitvijo na platformo SunContract pa, poleg možnosti ugodnejšega nakupa preostalih dveh tretjin električne energije, dodatno pridobivamo celovit vpogled v proizvodnjo in porabo električne energije. Predvsem slednje nam bo v pomoč pri odgovornejši porabi in detekciji morebitnih nepotrebnih porabnikov energije v domu.«   

Naložba v sončno elektrarno je donosna za oba partnerja  

Postavitev sončne elektrarne na strehi Doma v Lenartu je dobra naložba tudi za investitorja, saj ima na ta način  zagotovljenega odjemalca električne energije po v naprej dogovorjeni ceni ter obenem možnost prodaje viškov proizvedene  elektrike na platformi SunContract. »Prepričan sem, da je primer sončne elektrarne na Domu starejših občanov Lenart odličen zgled partnerstva in spodbuda tudi drugim podjetjem, da razmislijo o namestitvi sončne elektrarne na njihovih objektih, o sodelovanju s SunContract partnerji, saj si brez vstopne investicije zagotovijo energijo iz obnovljivih virov in optimizirajo stroškovno poslovanje na račun dolgoročno nižjih stroškov za električno energijo. Dejstvo je, da z višanjem življenjskega standarda in povečevanjem števila prebivalstva potrebe po električni energiji naraščajo, kar se pričakuje  tudi v prihodnje, posledično pa bo naraščala tudi cena elektrike, je izpostavil Jernej Škoflek, tehnični direktor podjetja SONCE energija.    

Priklop sončne elektrarne na platformo SunContract prinaša še dodatne ugodnosti  

Ključne prednosti platforme za uporabnike so možnost neposrednega dogovora za ceno elektrike med proizvajalci in  porabniki, transparentnost, ki jo prinaša tehnologija veriženja blokov,konkretni prihranki pri stroških električne energije in dejstvo, da se na platformi trguje z energijo iz obnovljivih virov:»Veseli smo,da je vodstvo Doma starejših občanov prepoznalo potencial SunContract platforme in sodelovanja s SunContract investitorji pri namestitvi sončne  elektrarne na njihovem objektu. Dom starejših občanov že od 1.januarja letos kupuje elektriko na platformi SunContract,  od danes pa na platformi kupuje tudi elektriko iz sončne elektrarne nameščene na njihovem objektu. S priključitvijo na SunContract tako že posluje z nižjimi stroški za električno energijo in izkorišča prednosti, ki jih prinašajo globalne  storitve in naša platforma,« je ob tej priložnosti poudaril Gregor Novak, direktor in soustanovitelj platforme SunContract. 

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 3, skupna ocena: 3,33)