Novice

Slovenski PowerUp! je tik pred vrati

Datum: 28. 3. 2019 Besedilo: Vladimir Habjan

V letošnji peti izdaji tekmovanja PowerUp! bo sodelovalo skoraj 300 start-upov iz 24 držav regije SVE.

Slovenski PowerUp! je tik pred vrati

Smo tik pred slovenskim predizborom leta 2019, ki bo potekal 4. aprila ob 16. uri na Ljubljanskem gradu. Tekmovanje, ki ga organizira InnoEnergy, ponuja ambicioznim podjetjem enkratno priložnost, da si zagotovijo finančno podporo in svoje ideje razvijejo na svetovni ravni. Čez le nekaj tednov se bodo kandidati soočili v prvi fazi tekmovanja – na nacionalnih predizborih. Največje število udeležencev letos prihaja iz Poljske, ki je predložila 46 prijav. Na drugem mestu je Srbija z 29 prijavami, na tretjem pa Madžarska s 27 kandidati.

Kandidati, ki so uspešno opravili postopek registracije, se bodo soočili v nacionalnih predizborih, ki bodo potejali med 29. marcem in 25. aprilom. Po njihovem zaključku se bo v velikem finalu v Krakovu zbralo 14 finalistov, ki se bodo potegovali za glavno nagrado. Finale bo 21. maja v sklopu največje ekonomske konference v srednje vzhodni Evropi Impact’19. Pred nacionalnimi predizbori ter pred velikim finalom bodo potekali še tako imenovani »bootcampi«, delavnice pod vodstvom najboljših mednarodnih podjetniških mentorjev, ki bodo start-upom pomagali pri pripravah na predstavitev idej krogu investitorjev in industrijskih strokovnjakov.   

Robert Slavec, soustanovitelj start-upa myWater, ki je lani zmagal na nacionalnem tekmovanju PowerUp! v Sloveniji je povedal: »Zmaga v Sloveniji nas je kar presenetila, ker smo tekmovali proti resnično zanimivim in dobrim rešitvam. Zelo hitro smo dobili priložnosti za sodelovanje v pospeševalnikih, izbrali pa smo Climate KIC Accelerator, ki nam je tudi zagotovil sredstva za pilotno testiranje v Sloveniji. Naprava je bila postavljena pri Planinski koči Planina Nad Vrhniko. V 14 dneh smo prišli z 20 na 200 uporabnikov na dan. PowerUp! finale v Pragi pa sva s soustanoviteljem izkoristila predvsem kot predstavitev myWater avtomata mednarodnim vlagateljem. Odziv je bil zelo pozitiven in sklenila sva veliko kontaktov. Sedaj se z InnoEnergyjem pogovarjamo še o nadaljnjem sodelovanju.«
Tudi letošnje tekmovanje je podprto s strani mnogih zunanjih partnerjev. Michał Maćkowiak, vodja inovacij pri družbi RAFAKO, S.A., je pojasnil, zakaj so se odločili za podporo: »Letos je RAFAKO že tretje leto zapored sponzor tekmovanja PowerUp! To je rezultat dolgotrajnega sodelovanja z InnoEnergy, tako na evropski ravni kot na lokalni, poljski ravni. Tekmovanje nam nudi odlično priložnost, da se poučimo o najnovejših trendih in tehnologijah na področjih, ki so blizu dejavnostim našega podjetja, in da se zavežemo k resnični spremembi za prihodnost našega planeta. To lahko vključuje elektromobilnost, obnovljive vire energije, alternativna goriva ali shranjevanje energije. To je tudi enkratna priložnost za izmenjavo znanj in izkušenj z drugimi partnerji tekmovanja.«   
Letos se je med globalne partnerje tekmovanja uvrstilo tudi ukrajinsko podjetje DTEK. Emanuele Volpe, vodja inovacij pri DTEK, je ob tem dejal: »DTEK prenaša evropska pravila in vrednote na ukrajinske energetske trge. Skupaj s projektom PowerUp! želimo sprejeti tudi evropske inovacije. Inovacije spreminjajo svet in v DTEK smo pripravljeni, da postanemo del teh sprememb. Zanimajo nas rešitve na področju plinske in premogovne proizvodnje, pa tudi obnovljivih virov, omrežij, e-mobilnosti, energetske učinkovitosti in storitev za odjemalce.«  

Število partnerjev pete izdaje tekmovanja PowerUp! še vedno narašča. Pokroviteljstvo nad tekmovanjem so prevzeli poljsko ministrstvo za podjetništvo in tehnologijo, poljski Nacionalni center za raziskave in razvoj, CEEP (Energetski partnerji srednje Evropi) ter družbi AUGA Group in Borusan.

O InnoEnergy

InnoEnergy je vseevropska gonilna sila na področju trajnostne energije: Inovacije podpirajo in vanje vlagajo na vsakem koraku njihovega razvoja – od učilnice do končnega uporabnika. Z mrežo parterjev tkejo vezi po vsej Evropi in povezujejo inovatorje in industrijo, diplomante in delodajalce, raziskovalce in podjetnike, podjetja in trge. Sicer pa delujejo na treh ključnih področjih razvoja inovacij, in sicer izobraževanja, ki prispeva k oblikovanju izobraženega in ambicioznega kadra, ki razume zahteve trajnosti in potrebe industrije, spodbujanja inovacijskih projektov, ki povezujejo ideje, izumitelje in industrijo z namenom razvoja tržno privlačnih tehnologij, ki bodo kupcem prinesle konkretne rezultate ter na področju ustanavljanja podjetij, s katerimi podpirajo podjetnike in startup podjetja, ki s svojimi inovativnimi ponudbami bogatijo evropsko energetsko krajino.
S povezovanjem teh področij dosegajo kar največje učinke vsakega od njih, pospešujejo razvoj rešitev do vstopa na trg ter ustvarjajo plodno okolje za prodajo inovativnih rešitev in izdelkov. 
InnoEnergy deluje od leta 2010 ob podpori Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo EIT.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 4)