Novice

Projektu FutureFlow odlična ocena Evropske komisije

Datum: 12. 4. 2019 Besedilo: Polona Bahun, Foto: Brane Janjić

Konzorcij projekta FutureFlow uspešno prestal revizijo Evropske komisije za drugo poročevalsko obdobje.

Projektu FutureFlow odlična ocena Evropske komisije

Včeraj so se v Ljubljani sestali partnerji konzorcija projekta FutureFlow in skrbnik projekta iz Evropske komisije. Na srečanju so vodje projektnih sklopov pri projektu predstavniku Evropske komisije predstavili napredek v drugem poročevalskem obdobju. Predstavnik Evropske komisije je po predstavitvi opravljenega dela na projektu izrazil zadovoljstvo nad dosedanjimi rezultati in dosežki projekta.

Partnerji so v tem obdobju do konca razvili platformi za združevanje virov prožnosti in za regionalno izmenjavo virov prožnosti. Obe platformi so testirali tudi v realnem okolju, saj je v pilotnih testih sodelovalo kar 106 aktivnih odjemalcev iz štirih držav.

Gre za štiriletni mednarodni raziskovalni projekt, v katerem sodeluje 12 partnerjev iz osmih evropskih držav, med njimi so štirje sistemski operaterji, raziskovalne ustanove, tehnološke družbe in dva trgovca z električno energijo.

Projekt FutureFlow bo razširil področje delovanja tako imenovane sekundarne regulacije frekvence iz proizvodnje tudi na odjem in omogočil mednarodno izvajanje take dejavnosti. Projekt torej omogoča ključni preboj za aktivno sodelovanje odjemalcev v najzahtevnejših procesih v elektroenergetskih sistemih, s tem pa zmanjšuje njihovo ceno električne energije ter zmanjšuje odvisnost držav od fosilnih goriv in znižuje koncentracije emisij CO2.

Projekt je sicer vreden 13 milijonov evrov in se financira iz evropskega programa Obzorje 2020.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 2, skupna ocena: 2,5)