Novice

Sušec opravičil svoje ime

Datum: 19. 4. 2019 Besedilo: Brane Janjič

Hidroelektrarne so marca v prenosno omrežje oddale 234,7 milijona kilovatnih ur električne energije ali zgolj dobrih 60 odstotkov lanskih količin.

Sušec opravičil svoje ime

Padavinsko skromno obarvan letošnji marec se pozna tudi na proizvodnih rezultatih hidroelektrarn, ki so tretji letošnji mesec v prenosno omrežje oddale le 234,7 milijona kilovatnih ur oziroma za 38,9 odstotka manj kot marca lani. Takšnih odstopanj niso pričakovali niti pripravljavci elektroenergetske bilance, saj so bili dejanski marčni rezultati kar za 16,5 odstotka slabši od prvotnih pričakovanj. Kot najbolj konstanten proizvodni vir se je marca znova izkazala Nuklearna elektrarna Krško, ki je v omrežje oddala 516,8 milijona kilovatnih ur oziroma za malenkost več kot v enakem času lani. Podobno količino električne energije kot lani je marca prispeval tudi blok 6 v Šoštanju, ki je proizvedel 265,7 milijona kilovatnih ur električne energije oziroma le za 1,8 odstotka manj kot marca lani. Drugače pa smo skupno iz vseh velikih elektroenergetskih objektov marca uspeli zagotoviti milijardo 41,3 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za petino manj kot v enakem času lani in tudi za dobrih 13 odstotkov pod prvotnimi bilančnimi pričakovanji. 
In kaj pravijo podatki za prvo tromesečje? V prvih treh letošnjih mesecih je bilo v prenosno omrežje oddano 3 milijarde 231,7 milijona kilovatnih ur električne energije oziroma za 11,7 odstotka manj kot v enakem obdobju lani in tudi za dobrih 8 odstotkov manj od prvotnih bilančnih predvidevanj.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 5)