Novice

V prvem tromesečju manjši odjem elektrike

Datum: 22. 4. 2019 Besedilo: Brane Janjič

Odjemalci v Sloveniji so v prvih treh mesecih iz prenosnega omrežja prevzeli 3 milijarde 387,6 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za 3,3 odstotka manj kot lani.

V prvem tromesečju manjši odjem elektrike

Odjem električne energije iz prenosnega omrežja je bil marca letos za skoraj deset odstotkov nižji od primerljivega lanskega, kar je botrovalo tudi dejstvu, da se je odjem elektrike v prvem letošnjem tromesečju v primerjavi z enakim lanskim obdobjem zmanjšal za 3,3 odstotka. Zmanjšanje povpraševanja je v prvih treh letošnjih mesecih bilo zaznati še zlasti pri neposrednih odjemalcih, ki so iz prenosnega omrežja od začetka leta do konca marca iz prenosnega omrežja prevzeli 481,5 milijona kilovatnih ur, kar je bilo za 10,9 odstotka manj kot v enakem obdobju lani in tudi za 6,9 odstotka manj od prvotnih bilančnih napovedi. Distribucijska podjetja so v tem času skupno prevzela 2 milijarde 906 milijonov kilovatnih ur in tako le za 31 milijonov kilovatnih ur zaostala za lanskimi primerjalnimi rezultati. Dejansko dosežen odjem distribucijskih podjetij v prvem tromesečju je bil tako le za 1,1 odstotka nižji od lanskega in le za 0,6 odstotka nižji od bilančnih pričakovanj. K zaostanku za lanskimi primerjalnimi rezultati  je nekaj odstotnih točk prispevalo tudi dejstvo, da naša edina črpalna elektrarna Avče, ki je lani v prvih treh mesecih za potrebe črpanja prevzela 25,4 milijona kilovatnih ur električne energije, zaradi svojega prvega obsežnejšega remonta že dlje časa ne obratuje.
Za pokritje vseh potreb po električni energiji smo sicer v prvih treh letošnjih mesecih iz sosednjih elektroenergetskih sistemov morali uvoziti 2 milijarde 503,8 milijona kilovatnih ur (4,7-odstotna rast), na tuje pa smo v tem času oddali 2 milijarde 264,4 milijona kilovatnih ur (za 7,9 odstotka manj kot v enakem lanskem obdobju).

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 5)