Novice

Evropski naložbeni načrt podpira tudi naložbe v Sloveniji

Datum: 23. 4. 2019 Besedilo: Miro Jakomin

Evropski sklad za strateške naložbe (EFSI) je podprl že štiri projekte v Sloveniji.

Evropski naložbeni načrt podpira tudi naložbe v Sloveniji

Naložbeni načrt za Evropo oziroma t. i. Junckerjev načrt naj bi po zadnjih podatkih (sredi aprila) do zdaj spodbudil že za 393 milijard evrov naložb v Evropi. Skupna finančna podpora v okviru EFSI v Sloveniji znaša 161 milijonov evrov in naj bi mobilizirala dodatne naložbe v višini 941 milijonov evrov, navaja Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji.

Za infrastrukturne projekte in programe financiranja malih in srednje velikih podjetij, ki se izvajajo v vseh 28 državah članicah, je bilo v okviru Evropskega sklada za strateške naložbe (EFSI) skupno odobrenih za 72,8 milijarde evrov garancij.

Evropska investicijska banka (EIB) je v okviru EFSI-ja odobrila 524 infrastrukturnih projektov (53,8 milijarde evrov garancij), Evropski investicijski sklad (EIF) pa 554 sporazumov za financiranje MSP (19 milijarde evrov garancij). Sporazumi naj bi prinesli koristi 945.000 malim in srednje velikim podjetjem.

Glede na uspeh EFSI-ja sta Evropski svet in Evropski parlament že v letu 2017 odobrila podaljšanje njegovega trajanja s konca leta 2018 in povečanje obsega jamstev, da bi do konca leta 2020 spodbudil za 500 milijard evrov naložb. Junckerjev načrt naj bi ustvaril 1,4 milijona delovnih mest in povečal BDP EU za 1,3 % do leta 2020.

Finančna podpora projektom v Sloveniji

V okviru naložbenega načrta za Evropo je Evropska investicijska banka (EIB) 2. aprila 2019 s slovenskim podjetjem Resalta sklenila dogovor za 6 milijonov evrov posojila za nadaljnji razvoj neodvisnih energetskih storitev in rešitev na področju energije iz obnovljivih virov. Pred tem je EIB banka 12. decembra 2018 odobrila  posojilo Družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji d. d. (DARS) za izgradnjo druge cevi predora Karavanke (pogodba je v fazi usklajevanja). 

Obenem je EIB 18. julija 2017 odobrila, 16. novembra 2017 pa tudi podpisala z Družbo DARS posojilo v višini 51 milijonov evrov za financiranje nakupa in uvedbe sistema elektronskega cestninjenja za tovorna vozila na slovenskih avtocestah. Slednji je bil prvi večji slovenski infrastrukturni projekt, ki koristi jamstva iz Evropskega sklada za strateške naložbe (EFSI). 

Poleg tega sta 16. novembra 2017 Evropski investicijski sklad (EIF) in SID banka vzpostavila »Slovenski naložbeni program kapitalske rasti«. Gre za program v višini 100 milijonov evrov za lastniško financiranje slovenskih inovativnih in hitro rastočih malih in srednje velikih podjetij, v katerega je EIF prispeval 50 milijonov evrov podprtih z EFSI jamstvom. Od novembra 2015 pa se preko Slovenskega podjetniškega sklada že izvaja dolžniško financiranje slovenskih MSP-jev in sicer v sodelovanju z EIF in tudi EFSI jamstvom.

Več o tem na: ec.europa.eu

 

 

 

 

 

 

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 4)