Novice

Vitalni pomen mest pri prehodu v trajnostne oblike bivanja

Datum: 25. 4. 2019 Besedilo: Miro Jakomin, Foto: MOL

Na 5. Urbanem forumu je bilo govora o priložnostih, ki jih nudi celostno upravljanje za uvajanje trajnostnih in krožnih modelov delovanja mesta.

Vitalni pomen mest pri prehodu v trajnostne oblike bivanja

5. Urbani forum z naslovom »Potenciali in razvojne prioritete mest: Celostno upravljanje in trajnostne rešitve«, ki se je odvijal v Ljubljani, 24. aprila 2019, je pripravilo Ministrstvo za okolje in prostor v sodelovanju z Združenjem mestnih občin Slovenije in v organizaciji GFS Inštituta. Ob tej priložnosti je potekala tudi okrogla miza, na kateri so sodelovali župani mestnih občin.

Kot so poudarili na forumu, so mesta pri prilagajanju podnebnim spremembam, kjer bo ključno vlogo igral tudi prehod v krožno gospodarstvo, vitalnega pomena. Gre namreč v veliki meri za izvajanje različnih  politik, ki se najbolj intenzivno srečujejo ravno v mestih. Mesta so eden ključnih »ekosistemov« za prehod v trajnostne oblike bivanja.

Z izzivi se soočiti skupaj in usklajeno

»Letošnji urbani forum se dogaja v času, ko sprejemamo pomembne in tudi konkretne strateške usmeritve na globalni, evropski in nacionalnih ravneh. Predvsem energetsko podnebne strategije, dolgoročna podnebna vizija 2050 EU, kot tudi nacionalne strategije, morajo z ukrepi naslavljati tudi mesta, če želimo dosegati ambiciozne podnebne cilje in učinkovito rabo virov. Za to je potrebnega čim več sodelovanja in povezovanja, tako medsektorskega, kot med ravnmi upravljanja. Z izzivi kot je snovna in energetska učinkovitost; zmanjševanje ogljičnega odtisa in izboljševanje kakovosti zraka in okolja ter ravnanje z odpadki, se moramo soočiti skupaj in usklajeno,« je poudaril minister za okolje in prostor Simon Zajc.

Med poudarki s 5. Urbanega foruma, zapisanih v sporočilu MOP, je pomembna tudi misel, da je lahko prilagajanje podnebnim spremembam in zniževanje ogljičnega odtisa, predvsem s pomočjo krožnih modelov upravljanja, tudi priložnost za prihranke, cenejše in bolj učinkovite storitve za prebivalce ter ustvarjanje kvalitete življenja v mestih ter s tem njihove konkurenčnosti.

 

 

 

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 1)