Novice

Danubia NanoTech zmagovalec finala tekmovanja PowerUp! 2019

Datum: 22. 5. 2019 Besedilo: Vladimir Habjan

Znan je najboljši start-up v regiji srednje in vzhodne Evrope.

Danubia NanoTech zmagovalec finala tekmovanja PowerUp! 2019

Znani so rezultati pete izvedbe tekmovanja PowerUp!, v kateri je sodelovalo preko 300 start-upov iz 24 držav iz srednje in vzhodne Evrope (SVE). Sodniki so za zmagovalca razglasili družbo Danubia NanoTech iz Slovaške, ki si je po tesnem boju s tekmeci priborila glavno nagrado. Podjetje je prejelo  50.000 evrov in povabilo v prestižni InnoEnergyjev podjetniški pospeševalnik Highway.
Zmagovalci so predstavili rešitev za spremljanje temperature zraka s pomočjo grafenskega temperaturnega senzorja, ki je na voljo v obliki izjemno tanke folije, ki se jo lahko pritrdi na vsako nekovinsko podlago. Ta tehnologija je lahko zelo dragocena za akumulatorje električnih vozil in za omrežno baterijsko shranjevanje, saj podaljša življenjsko dobo baterije.
»Na tekmovanje smo se prijavili zato, ker smo iskali pametnega investitorja, kot je InnoEnergy, ki nam ne ponuja le finančne naložbe, ampak nas s svojim omrežjem in podjetniškim pospeševalnikom podpira tudi pri poslovnem razvoju,« je dejal prvi mož družbe Danubia NanoTech Patrik Krizansky. »S to nagrado lahko zdaj začnemo svoj produkt natančno prilagajati potrebam končnih uporabnikov in ga komercializirati, česar se že zelo veselimo,« je dodal Krizansky.
Drugo mesto – in nagrado 10.000 evrov – je prejela družba Atlant3D iz Latvije, ki je razvila večstranski 3D tiskalnik za izdelavo mikro- in nanočipov ter edinstveno rešitev, ki lahko opazno pospeši prototipiranje na področju mikro- in nanonaprav ter sistemov, in to po veliko nižjih stroških kot sedaj. Tretje mesto – in nagrado 5000 evrov – je prejel madžarski V-Chiller s svojo revolucionarno hladilno napravo, ki lahko pločevinko pijače ohladi v eni sami minuti, in to z minimalno porabo energije in minimalnim vplivom na okolje, k čemur prispevata vakuumska hladilna metoda ter lastniško, okolju prijazno hladilno sredstvo.
Veliki finale se je tokrat odvil v Krakovu v sklopu enega najodmevnejših ekonomskih dogodkov v regiji SVE, konference Impact’19. Žirijo in širše občinstvo so sestavljali investitorji, predstavniki industrije, strokovnjaki s področja čistih tehnologij in mednarodni mediji. Na tekmovanju je sodelovalo 14 start-upov, ki so si možnost sodelovanja v velikem finalu priborili na regionalnih predizborih. Udeleženci so prišli iz Madžarske, Poljske, Češke, Slovaške, Slovenije, Srbije, Litve, Latvije, Estonije, Romunije, Bolgarije, Hrvaške, Turčije in Grčije.
»Velja izpostaviti, da tekmovanje PowerUp! ni namenjeno le energetskim podjetjem, temveč je odprto tudi za rešitve s področja mobilnosti, tehnologij za čistejši zrak, ogrevanja ter čistih in pametnih tehnologij. Kar nas loči od drugih tekmovanj je to, da se lahko naši udeleženci poleg finančnih nagrad zanesejo tudi na celovito podporo, mentorstvo in podjetniško znanje, ki jim pomagajo pri nadaljnjem razvoju njihovih produktov in storitev,« je dejal prvi mož InnoEnergy Central Europe Jakub Miler.
Pred velikim finalom ter pred nacionalnimi predizbori so potekali dvodnevni »bootcampi« pod vodstvom priznanih inštruktorjev in podjetniških mentorjev, kjer so lahko sodelujoči preverili svoje poslovne modele, jih uskladili s pričakovanji trga in izboljšali svoje veščine nastopanja. Za mnoge izmed njih pa je bila glavna spodbuda za sodelovanje predvsem možnost povabila v prestižni InnoEnergyjev podjetniški pospeševalnik Highway, ki ponuja eno najbolj v celovitih storitev v Evropi, z investicijami do 150.000 evrov in neposrednim dostopom do InnoeEnergijevega strokovnega znanja ob nadaljnjemu razvoju start-upa.
Na letošnjem dogodku je bila prvič v zgodovini tekmovanja podeljena tudi dodatna nagrada »CleanAirChallenge«, za katero so se lahko potegovala podjetja, ki so prikazala inovativnost in pionirsko miselnost na področju pobud za čistejši zrak. To priznanje je dobil estonski Roofit.solar, ki je predstavil novo vrsto solarnega panela, ki vsakdanji strešni material združuje s fotovoltaičnimi moduli. Nagrado je sponzorirala družba Veolia, znana po uspešni zasnovi, razvoju in implementaciji rešitev, ki prispevajo k trajnostnemu razvoju mest in industrij.
»Kakovost zraka predstavlja enega najpomembnejših izzivov, s katerim se trenutno spoprijemajo lokalne oblasti in industrija na Poljskem. Tako si torej vse rešitve, ki prispevajo k izboljšanju tega področja, zaslužijo priznanje in podporo. Zelo nas veseli, da mlada podjetja na tem področju ustvarjajo nove tehnologije in da z nami delijo vrednote, kot so 'viri za vse' in skrb za okolje. Ponosno nosimo naziv prvega pokrovitelja nagrade Clean Air Challenge,« je dejal namestnik izvršnega direktorja Skupine Veolia na Poljskem Fabien Ferrer.
Sodelovanje na tekmovanju PowerUp! ponuja start-upom tudi priložnost za spoznavanje vodilnih predstavnikov energetskega sektorja in sektorja čistih tehnologij, med katerimi je tudi veliko uradnih partnerjev tekmovanja. Letošnji partnerji soRAFAKO, D.TEK, SkupinaZSE in Enerjisa Enerji, ki so ob tej priložnosti iskali obetavne tehnologije za potencialne prihodnje investicije.
Michał Maćkowiak, vodja inovacij pri družbi RAFAKO S.A., je pojasnil: »Tekmovanje nam nudi odlično priložnost, da se poučimo o najnovejših trendih in tehnologijah na področjih, ki so blizu dejavnostim našega podjetja, in da se zavežemo k resnični spremembi za prihodnost našega planeta. To lahko vključuje elektromobilnost, obnovljive vire energije, alternativna goriva ali shranjevanje energije. To je tudi enkratna priložnost za izmenjavo znanj in izkušenj z drugimi partnerji tekmovanja.«
»Zanimajo nas rešitve na področju plinske in premogovne proizvodnje, pa tudi termoelektrarn, obnovljivih virov, omrežij, e-mobilnosti, energetske učinkovitosti in storitev za odjemalce,« je dodal Emanuele Volpe, vodja inovacij pri družbi DTEK.
»V Skupini ZSE svojim strankam stalno ponujamo inovativne energetske rešitve, ob čemer sodelujemo z inovativnim ekosistemom energetskega sektorja. PowerUp! nudi enkratno priložnost za podporo in učenje od navdihujočih energetskih start-upov«, je pristavil izvršni direktor in predsednik upravnega odbora Skupine ZSE Andrej Juris.
Vodja strategije in poslovnega razvoja pri družbi Enerjisa Enerji Fezal Okur, je ob tem dejal: »V družbi Enerjisa Enerji verjamemo, da lahko trajnostne rešitve izhajajo samo iz partnerstev z vsemi zainteresiranimi stranmi. Inovativne in fleksibilne rešitve večjih izzivov, vezanih na urbanizacijo in odjemalce, predstavljajo našo glavno usmeritev. Glede na to smo torej ponosni, da smo lahko del tekmovanja PowerUp!, ki nam približuje najbolj presenetljive ideje iz cele Evrope.«

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 2, skupna ocena: 4,5)