Novice

Potencial izrabe odvečne toplote v regiji je še velik

Datum: 23. 5. 2019 Besedilo: Brane Janjič

Mednarodni projekt CE-HEAT o možnostih izrabe odvečne toplote, v katerem so sodelovale tudi Dravske elektrarne Maribor, opozoril na neizrabljene možnosti.

Potencial izrabe odvečne toplote v regiji je še velik

V prostorih muzeja na HE Fala je pred kratkim potekala predstavitev rezultatov mednarodnega projekta CE-HEAT, ki je opozoril na še neizrabljene možnosti uporabe odvečne toplote v širši regiji. Na njej so med drugim predstavili tudi uporabo orodij, ki so bila razvita v času projekta. Tako je bil prikazan kataster odvečne toplote, spletno orodje GIS, ki omogoča uporabnikom, da raziščejo potencial odvečne toplote na želeni lokaciji, tako v Sloveniji kot tudi v širši srednje evropski regiji. Podrobneje sta bila predstavljena tudi energetski kalkulator odvečne toplote ter sistem za podporo investicijskega odločanja. Obe orodji sta namenjeni podpori naložbenim odločitvam, saj s svojo algoritemsko analizo ključnih energetskih, tehničnih ter stroškovnih informacij uporabniku podata predhodno oceno finančne in tehnične izvedljivosti projekta.   
Udeleženci so se seznanili tudi s spletno platformo odvečne toplote (www.waste-heat.eu), ki združuje znanje in omenjena orodja, ter tako pomaga pri pospeševanju izrabe odvečne toplote v širši regiji in v Evropi. Na koncu pa so si še lahko ogledali popolnoma nov sistem rabe nizko-temperaturne odvečne toplote na HE Fala, ki je svojo razvojno pot začel kot pilotni projekt v sklopu CE-HEAT-a.
Drugače pa je projekt postregel tudi z nekaj zanimivimi ugotovitvami, in sicer, da je ocenjeni potencial odvečne toplote v partnerskih regijah CE HEAT kar 326.154 TJ, kar drugače rečeno pomeni, da bi lahko s to toploto ogrevali kar 800.000 gospodinjstev. Nadalje, raziskava je pokazala, da znaša delež potenciala odvečne toplote v končni energetski porabi v industriji v regiji 27 odstotkov ter, da bi lahko z uporabo odvečne toplote prihranili kar 20.055.198 t/a CO2.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 5)