Novice

Izmenjali poglede na krožno gospodarstvo in podelili priznanja

Datum: 23. 5. 2019 Besedilo: povzeto po sporočilu za javnost

Krožno gospodarstvo: EU projekt MOVECO predstavlja nagrade za inovacije in transnacionalno strategijo za Podonavje.

Izmenjali poglede na krožno gospodarstvo in podelili priznanja

Projekt MOVECO, ki je sofinanciran iz evropskih sredstev, se je uradno zaključil 14. maja, s konferenco z naslovom »The Danube Goes Circular«, v Ars Electronica Centru v Linzu.

Po sporočilu Ministrstva za okolje in prostor je na tej konferenci več kot 70 udeležencev iz desetih držav Podonavja izmenjalo svoje poglede na krožno gospodarstvo. Predstavljeni so bili končni rezultati projekta, vključno s transnacionalno strategijo za prehod v krožno gospodarstvo Podonavja in potujočo razstavo s primeri dobrih krožnih praks podjetij z območja Podonavja. Konferenca se je zaključila s podelitvijo MOVECO nagrad za inovacije (MOVECO Innovation Award).

Z nagradami za inovacije je konzorcij projekta MOVECO nagradil inovativne in krožne izdelke ali storitve. Na natečaj se je prijavilo 65 podjetij iz Avstrije, Bolgarije, Hrvaške, Nemčije, Madžarske, Romunije, Slovaške, Slovenije in Srbije in prav vsi izdelki ali storitve so bili kreativni in vizionarski. Mednarodna žirija je izmed prijavljenih izbrala 15 finalistov.

Slovenski oblikovalec pohištva DONAR d.o.o. je zmagal v kategoriji za najbolj krožno oblikovan proizvod (»Circular design of the year 2019«), avstrijska spletna platforma Refurbed, ki ponuja popravilo rabljenih elektronskih naprav in njihovo nadaljnjo prodajo, je dobila nagrado za najboljšo krožno inovacijo leta (»Circular innovation of the year 2019«). V kategoriji za najboljši proizvod leta 2019 (»Product of the year 2019«) so slavila podjetja Ponio iz Slovaške, Cupffee iz Bolgarije in Lorenz GmbH & Co.KG iz Nemčije, nagrajeni pa sta bili še dve slovenski podjetji, in sicer M SORA in podjetje Plastika Skaza.

Strategija prehoda v krožno gospodarstvo in kažipoti

Partnerji projekta so pod vodstvom slovenskega Ministrstva za okolje in prostor pripravili Transnacionalno strategijo za prehod v krožno gospodarstvo Podonavja. Strategija prepoznava izzive prehoda v krožno gospodarstvo in predlaga priporočila za bolj trajnostno rast v regiji, ustvarjanje delovnih mest in zmanjševanje socialnih in gospodarskih razlik med državami.

Na podlagi strategije so partnerji razvili še kažipote z bolj konkretnimi priporočili in akcijami za proizvajalce produktov ter obdelovalce odpadkov kot tudi za potrošnike. Vsi strateški dokumenti se osredotočajo na tri tokove odpadkov: električno in elektronsko opremo, baterije in akumulatorje ter embalažo. (mj)

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 3)
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2020 (27)