Novice

Na prvo mesto postaviti varčevanje z energijo!

Datum: 11. 6. 2019 Besedilo: povzeto po sporočilu za javnost, Foto: splet

Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj, je danes na največje porabnike energije v industriji naslovila smernice za učinkovito rabo energije.

Na prvo mesto postaviti varčevanje z energijo!

Mladi po vsem svetu so se podali na ulice in zahtevali odločno ukrepanje, da segrevanje planeta omejimo na stopinjo in pol. Za to bo potrebno veliko in hitro zmanjšanje energije in izpustov toplogrednih plinov. V podvigu bodo morali sodelovati vsi sektorji, tudi industrija, sporočajo iz Umanotere.

»Slovenija na področju porabe energije še naprej ignorira slona v sobi. Industrija je v naši državi drugi največji porabnik energije, veliko večino energije pa porabi malo število energetsko potratnih podjetij. Poleg osredotočenosti politik na energetsko sanacijo stavb in izgradnjo novih proizvodnih virov, se je potrebno primarno vprašati, kje bomo prihranili energijo. Pri tem ostaja prezrto, da pomemben del odgovora predstavlja zmanjšanje rabe energije v industriji. In rezultat tega je na dlani: vse od krize dalje se v industriji poraba energije ni zmanjšala, vizija Slovenske industrijske politike o prestrukturiranju industrije v snovno in energetsko učinkovito pa pet let po njeni objavi še vedno ostaja le črka na papirju,« opozarja Umanotera.

Kot pravi Andrej Gnezda  (Umanotera), brez sodelovanja energetsko potratnih podjetij in ukrepov v industriji Slovenija ne more doseči potrebnega zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov. »Podjetja morajo bistveno več storiti za zmanjšanje rabe energije, država pa mora z ustreznimi politikami jasno pokazati smer razvoja. Zagovarjanje statusa quo in odsotnost ustreznih ter učinkovitih politik za zmanjšanje rabe energije v gospodarstvu ni v razvojnem interesu podjetij.« 

Kaj mladi pričakujejo od odločevalcev

Zgovorna so tudi sporočila mladih, namenjena odločevalcem, ki so nastala v projektu Klima za podnebje, v okviru katerega je Umanotera v preteklih mesecih mlade ozaveščala o podnebnih spremembah in jih spodbujala k podnebju prijaznejšemu ravnanju, pa tudi k aktivnemu podnebnemu državljanstvu. Njihova sporočila med drugim odraža tudi naslednja pomenljiva misel: »Pričakujem, da boste pri svojih odločitvah odmislili trenutno korist in dobiček ter pri tem raje mislili na dolgotrajne posledice, ki bodo vplivale tudi na naše otroke,« je poudarila 26-letna Polona. (mj)

Več o tem na: www.umanotera.org

 

 

 

 

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 5)
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2020 (23)