Novice

Dravske elektrarne lani ustvarile 8,3 milijona evrov dobička

Datum: 12. 6. 2019 Besedilo: Brane Janjič

Kljub hidrološko muhastem letu, lanska proizvodnja bila za pet odstotkov boljša kot leto prej in tretja največja v zadnjem desetletju.

Dravske elektrarne lani ustvarile 8,3 milijona evrov dobička

Dravske elektrarne Maribor so lani proizvedle 2 milijardi 929 milijonov kilovatnih ur električne energije, čisti prihodki od prodaje pa so znašali skoraj 60,4 milijona evrov, pri čemer so bili ti skoraj v celoti pridobljeni na domačem trgu. Ob tem so ustvarile za 8,3 milijona evrov dobička, kar je bilo skoraj za osem odstotkov več kot leta 2017. 

Dravske elektrarne so lani tudi precej okrepile investicijsko dejavnost, saj  so v letu 2018 za naložbe namenili 8,2 milijona evrov, kar je  bilo za skoraj 2,9 milijona več kot leto prej. Prevladovale so investicije, ki so nujne za zagotavljanje varne in zanesljive proizvodnje električne energije, med njimi pa gre še posebej izpostaviti nadaljevanje projekta zamenjave sekundarnih sistemov na elektrarnah Dravograd, Vuzenica in Mariborski otok, prenovo pretočnih polj (lani so končali obnovo pretočnega polja 2 HE Dravograd), prenovo jezu Markovci ter nadgradnje sistema vodenja HE Vuhred in HE Ožbalt ter nadgradnjo centra vodenja DEM/HSE.
Dravske elektrarne so sicer največji proizvajalec električne energije v Sloveniji in z osmimi hidroelektrarnami na reki Dravi, s tremi malimi hidroelektrarnami in štirimi sončnimi elektrarnami proizvedejo približno četrtino vse električne energije v Sloveniji. 

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 5)