Novice

Podelili nagrade energetsko najbolj prodornim občinam

Datum: 15. 6. 2019 Besedilo: Miro Jakomin, Foto: Miro Jakomin

Mednje v letu 2019 sodijo Mestna občina Ljubljana v kategoriji mestnih občin, Bled med srednje velikimi in Poljčane v kategoriji majhnih občin.

Podelili nagrade energetsko najbolj prodornim občinam

Izbor letošnjih energetsko najbolj prodornih občin je opravila komisija, ki jo je vodil dr. Boris Sučić z Inštituta Jožef Stefan, vodja izobraževanja za energetske menedžerje po programu EUREM pri IJS. Člani komisije so bili še: dr. Nevenka Cukjati (IJS), Rajko Leban (Golea), dr. Vlasta Krmelj (Energap), Črtomir Kurnik (Leag), Robert Ostrelič (Petrol) in Alenka Lena Klopčič (Energetika.net). Kot so med drugim poudarili na včerajšnji slavnostni podelitvi nagrad, ki je potekala v Kristalni palači v Ljubljani (BTC), so zmagovalne občine komisijo prepričale z odličnimi projekti, ki veliko obetajo. 

Mestna občina Ljubljana, zmagovalka med mestnimi občinami, ima po besedah komisije jasno vizijo pri trajnostnem razvoju mesta, na kar kažejo številni primeri dobrih praks, od katerih so nekateri, kot je energetska obnova objektov v lasti občine, pridobili tudi mednarodno prepoznavnost. Na drugo mesto se je v kategoriji mestnih občin uvrstilo Novo mesto, na tretje pa Nova Gorica.

Občina Bled, zmagovalka med srednje velikimi občinami, je komisijo med drugim prepričala z visoko aktivnostjo na področju e-mobilnosti in uvajanja trajnostne mobilnosti, pri čemer izkorišča sredstva, ki so na voljo na različnih razpisih. Drugo mesto je med srednje velikimi občinami osvojila Idrija, tretje pa Logatec.

Občina Poljčane, ki  je zasedla prvo mesto v kategoriji majhnih občin, si je s svojim lokalnim energetskim konceptom zastavila pot, po kateri bo izboljšala uporabo energije in povečala delež rabe obnovljivih virov energije. Drugo mesto je v tej kategoriji zasedel Kobarid, tretje pa Ribnica na Pohorju, so povedali na podelitvi nagrad energetsko najbolj prodornim občinam in za omenjeni izbor podali tudi utemeljitve oz. obrazložitve.  

Več o tem dogodku na: www.energetika.net

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 4)