Novice

Povpraševanje po električni energiji maja le malenkost višje

Datum: 24. 6. 2019 Besedilo: Brane Janjič

Iz prenosnega omrežja je bilo maja prevzetih milijardo 64,3 milijona kilovatnih ur električne energije oziroma le za 0,3 odstotka več kot lani.

Povpraševanje po električni energiji maja le malenkost višje

Za letošnje leto je značilno precejšnje nihanje povpraševanja po električni energiji, saj smo denimo bili januarja v primerjavi z lani najprej priča skokoviti rasti, nato februarja in marca precejšnjemu padcu in nato aprila spet 2,5-odstotni rasti, da bi se nato maja odjem spet približal lanskim vrednostim. Tako je peti letošnji mesec iz prenosnega omrežja bilo skupno prevzetih milijarda 64,3 milijona kilovatnih ur električne energije (0,3-odstotna rast v primerjavi z majem lani), pri čemer je bil odjem neposrednih odjemalcev v primerjavi z istim mesecem lani manjši za desetino. Ti so namreč maja iz prenosnega omrežja prevzeli le 164,6 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za 10,3 odstotka manj kot v istem času lani in tudi za 6,5 odstotka pod prvotnimi bilančnimi napovedmi. Na drugi strani so distribucijska podjetja iz prenosnega omrežja znova prevzela več energije kot lani in z prevzetimi 870 milijoni kilovatnih ur primerjalne rezultate presegla za 3,8 odstotka. Med odjemalci je bila po uspešno končanem remontu znova tudi ČHE Avče, ki je s prevzetimi 29,7 milijona kilovatnih ur električne energije za lanskimi majskimi rezultati zaostala za četrtino.

In kaj kažejo podatki za prvih pet letošnjih mesecev? Skupni odjem je v tem obdobju znašal 5 milijard 490 milijonov kilovatnih ur, kar je bilo za 1,3 odstotka manj kot v enakem lanskem obdobju in tudi za 0,6 odstotka manj od prvotnih bilančnih pričakovanj. Distribucijska podjetja so v tema času prevzela 4 milijarde 637,3 milijona kilovatnih ur (1,6-odstotna rast), neposredni odjemalci 807,6 milijona kilovatnih ur (10,1-odstotno zmanjšanje) in ČHE Avče, ki je bila več mesecev zunaj obratovanja zaradi remonta, 45,1 milijona kilovatnih ur električne energije (46,5-odstotno zmanjšanje).

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 5)