Novice

GZS pričakuje hitrejše vzpostavljanje konkurenčnega poslovnega okolja

Datum: 21. 6. 2019 Besedilo: Miro Jakomin, Foto: Siol.net

Za nadaljnjo rast je ključno, da slovenska podjetja povečajo svojo produktivnost, poudarja minister Zdravko Počivalšek.

GZS pričakuje hitrejše vzpostavljanje konkurenčnega poslovnega okolja

Na 8. Vrhu malega gospodarstva, ki je pred dnevi potekalo na Brdu pri Kranju, je po informaciji Gospodarske zbornice Slovenije bilo navzočih več kot 300 udeležencev, ki so izkoristili priložnosti za pridobivanje informacij z različnih področij poslovanja, mreženja in svetovanja.

Poleg že omenjenega poudarka je minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek na tem srečanju povedal, da je njihovo ministrstvo v obdobju 2014-2018 podprlo preko 1.000 MSP letno, ohranili so 20.000 delovnih mest in ustvarili 2.000 novih. V podprtih podjetjih so povečali dodano vrednost v povprečju za 4 % letno in spodbudili približno 200 milijonov evrov investicij.

Do leta 2023 bo podjetjem na voljo 135 milijonov evrov kohezijskih sredstev. Posebej je minister izpostavil letošnjo uvedbo spodbud malih vrednosti za MSP, t.i. »vavčerje« ter program podpore digitalizaciji in digitalni transformaciji mikro, malih in srednje velikih podjetij. Država lahko naredi vse za konkurenčno poslovno okolje, a za uspeh bodo vedno potrebni predvsem znanje, pogum, vztrajnost samih podjetij in ne nazadnje medsebojno sodelovanje med gospodarstvom in državo, je poudaril minister.

Po besedah generalne direktorice GZS Sonje Šmuc letošnji Vrh malega gospodarstva ni namenjen reviziji njihovih zahtev, ampak iskanju novih poslovnih priložnosti. Predsednik GZS Boštjan Gorjup pa je med drugim poudaril, da si želijo hitrejših korakov pri vseh »glasbenih notah« in to še v tem mandatnem obdobju. Na GZS se namreč zavedajo, da mora biti poslovno okolje prijazno in poslovanje v najmanjši možni meri obremenjeno z administrativnimi ovirami.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 3)