Novice

Svet EU sprejel sklepe o prihodnosti energetskih sistemov

Datum: 26. 6. 2019 Besedilo: Polona Bahun

Z njimi je določil načela in prednostne naloge za prihodnost energetskih sistemov v energetski uniji.

Svet EU sprejel sklepe o prihodnosti energetskih sistemov

Sprejeti sklepi zagotavljajo vizijo energetske politike v EU do leta 2030 in po njem ter določajo prednostne naloge in načela za prihodnjo politiko, ki naj bi zagotovila energetski prehod na cenovno dostopen, varen, konkurenčen, zanesljiv in trajnosten energetski sitem. Še posebej poudarjajo, da je treba osredotočiti svoja prizadevanja in povečati naložbe na področju infrastrukture, inovativnih tehnologij ter združevanja in povezovanja sektorjev. Hkrati je treba zagotoviti družbeno sprejemljivost in mednarodno konkurenčnost ter tako poskrbeti, da bodo državljani in podjetja v središču procesa energetskega prehoda. Zdaj mora delo nadaljevati Evropska komisija in pripraviti nove predloge na energetskem področju.

V okviru priprav na naslednje zakonodajno obdobje sklepi vključujejo poziv Evropski komisiji, naj pri predstavljanju novih zakonodajnih predlogov upošteva načela, poudarjena v besedilu Sveta EU. Komisijo so obenem pozvali, naj izvede analizo tehnologij združevanja in povezovanja sektorjev ter v okviru morebitne prihodnje revizije pravil EU o državni pomoči upošteva prizadevanja, potrebna za dosego energetskih in podnebnih ciljev.

Sklepi so del okvirja nedavno dokončanega zakonodajnega svežnja Čista energija za vse Evropejce in sporočila komisije Čist planet za vse, v katerem je določena strateška vizija za prihodnjo podnebno politiko EU.

Več

 

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 5)