Novice

Novi plinski agregat v TEB bo postavljen ob šestem agregatu

Datum: 19. 7. 2019 Besedilo: Miro Jakomin, Foto: arhiv TEB

V TE Brestanica v tem času potekajo gradbena dela za postavitev drugega nadomestnega plinskega agregata PB 7.

Novi plinski agregat v TEB bo postavljen ob šestem agregatu

Omenjena dela so se začela v začetku julija po podpisu pogodb za glavno tehnološko (LOT 1) in visokonapetostno opremo (LOT 2). Kot so povedali v družbi Termoelektrarna Brestanica, dela ne bodo obsežna, saj bo novi agregat stal v že pripravljenem prostoru ob šestem agregatu. Najprej so uredili gradbišče in začasno pregradno steno med PB 6 in PB 7 (zaščita proti prahu in požaru). Trenutno nadaljujejo z izkopom za temelje glavne tehnološke opreme in kinet v turbinski stavbi.

»Celotna naložba v PB 7 po prednaložbeni oceni naj bi stala 26,45 milijona evrov. Novi sedmi plinski agregat bomo namestili ob šestem, ki redno deluje od septembra 2018. Z namestitvijo novega PB 7 z močjo 53 MW nadaljujemo projekt zamenjave prvih treh starih plinskih blokov PB 1-3 iz leta 1974, katerim se obratovalno obdobje kljub rednemu vzdrževanju in malo obratovalnim uram izteka. Prav tako več kot 40 let stara tehnologija ne ustreza več sodobnim okoljskim standardom,« je pojasnil direktor TE Brestanica Tomislav Malgaj.

Kot smo že poročali, so z investicijo v drugi nadomestni plinski agregat (plinski blok PB 7) začeli decembra 2018 z objavo javnega naročila za LOT 1, ki obsega dobavo in montažo glavne tehnološke opreme (plinska turbina, generator, dimnik in dizel električni agregat za izvajanje temnega zagona) skupaj z gradbenimi deli. Marca 2019 je bila podpisana pogodba s Siemensom d. o. o. Ljubljana. 23. aprila 2019 je bila podpisana pogodba za visokonapetostno opremo (LOT 2) s ponudnikom Kolektor Igin. V jesenskem času pa bo sledila še izvedba javnega naročila za pomožno tehnološko opremo (LOT 3).

Po montaži glavne tehnološke opreme bodo sledili preizkusi    

Jedro glavne tehnološke opreme sta Siemensova industrijska plinska turbina SGT 800 (nazivna moč: 53 MW) in generator električne energije. Del glavne tehnološke opreme je tudi dizel električni agregat, ki omogoča zagon plinske turbine v brez napetostnem stanju (izvajanje temnega zagona), v okviru pogodbe je tudi dobava in montaža dimnika ter izvedba gradbenih del.

Po napovedi TEB je dobava in montaža glavne tehnološke opreme predvidena v prvi polovici leta 2020, nato bodo na vrsti preizkusi in testiranja. S projektom bodo zaključili v drugi polovici leta 2020. Tehnični pregled načrtujejo v začetku leta 2021, nato pa bo sledilo poskusno obratovanje.

 

 

 

 

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 5)
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2020 (37)
februar 2020 (47)
marec 2020 (59)
april 2020 (58)
maj 2020 (53)
junij 2020 (60)
julij 2020 (5)