Novice

Hidroelektrarne junija nad pričakovanji

Datum: 23. 7. 2019 Besedilo: Brane Janjič

Hidroelektrarne so šesti letošnji mesec v prenosno omrežje oddale 523,9 milijona kilovatnih ur in tako za slabih 15 odstotkov presegle lanske rezultate.

Hidroelektrarne junija nad pričakovanji

Letošnje muhasto vreme se poigrava tudi z upravljavci hidroelektrarn, saj količine padavin iz meseca v mesec precej nihajo, s tem pa tudi proizvodnja v hidroelektrarnah. Hidrološke razmere so bile tako junija spet nekoliko ugodnejše, posledično pa so objekti na Savi, Dravi in Soči v prenosno omrežje šesti letošnji mesec skupaj oddali 523,9 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za 14,9 odstotka več kot junija lani in tudi za 2,1 odstotka nad prvotnimi bilančnimi napovedmi. Največji delež so tudi tokrat prispevale elektrarne na Dravi, ki so junija oddale 380,3 milijona kilovatnih ur električne energije (11,2-odstotna rast glede na lani). Sledijo elektrarne na zgornji in spodnji Savi, ki so skupaj prispevale 83,3 milijona kilovatnih ur (34-odstotna rast) ter elektrarne na Soči, ki so junija v omrežje oddale 60,4 milijona kilovatnih ur (16,6-odstotna rast). Dobro so junija obratovali tudi drugi proizvodni objekti, to pa se je odrazilo tudi v skupni proizvodnji, ki je junija dosegla milijardo 311,4 milijona kilovatnih ur, s čimer smo lanske primerjalne rezultate presegli za dobro petino.

Drugače pa je bilo iz domačih proizvodnih objektov v prvih šestih letošnjih mesecih v prenosno omrežje oddanih že 6 milijard 915,1 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za odstotek in pol več kot v enakem obdobju lani. Od tega so hidroelektrarne prispevale 2 milijardi 53,7 milijona kilovatnih ur (21,3 odstotka manj kot v enakem času lani), termoelektrarne s TEŠ na čelu milijardo 853,1 milijona kilovatnih ur (6,8-odstotna rast glede na lani) in nuklearna elektrarna Krško 3 milijarde 8,3 milijona kilovatnih ur (22,1-odstotna rast).

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 2, skupna ocena: 5)
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2020 (37)
februar 2020 (39)