Novice

Izšla knjiga Izzivi povpraševanja po energiji v Evropi

Datum: 31. 7. 2019 Besedilo: Miro Jakomin, Foto: splet

Omenjena knjiga, ki je pred kratkim izšla v okviru projekta Energise, preučuje vlogo državljanov pri trajnostnih energetskih projektih po Evropi.

Izšla knjiga Izzivi povpraševanja po energiji v Evropi

Knjiga z naslovom Izzivi povpraševanja po energiji v Evropi (angl. Energy Demand Challenges in Europe; Implications for policy, planning and practice) raziskuje okvirjanje energetskih problemov, javno politične pristope in praktične odzive na izziv zagotavljanja čiste, dostopne in trajnostne energije za vse državljane. Pri pisanju knjige sta sodelovala tudi dr. Lidija Živčič in dr. Tomislav Tkalec iz Focusa, Društva za sonaraven razvoj, s prispevkom o energetski učinkovitosti, energetskih skupnostnih projektih in energetski revščini v Sloveniji.

Kot pojasnjuje Focus, gre pri projektu Energise za inovativno vseevropsko raziskovalno pobudo, katere cilj je boljše znanstveno razumevanje družbenih in kulturnih vplivov na porabo energije. Projekt se v obdobju 2016-2019 financira iz programa EU Obzorje 2020, v njegovem okviru pa se razvijajo, preizkušajo in ocenjujejo možnosti za spremembo vzorcev rabe energije v gospodinjstvih in skupnostih po vsej Evropi od spodaj navzgor. Projekt uporablja najnaprednejše raziskovalne tehnike za neposredno opazovanje obstoječih energetskih kultur v realnih vsakodnevnih okoljih ter testiranje pobud za zmanjševanje rabe energije, tako na ravni gospodinjstev kot skupnosti. Podatki, ki so bili zbrani v osmih sodelujočih državah pred, med in po implementaciji 16 laboratorijev, bodo ključno prispevali k oblikovanju in ocenjevanju prihodnjih pobud na področju rabe energije v Evropi.

Sicer pa projekt Energise vključuje 10 raziskovalnih partnerjev, med katerimi so univerze, raziskovalni inštituti, podjetja in nevladne organizacije, izvaja pa se v naslednjih državah: Bolgarija, Danska, Finska, Nemčija, Madžarska, Irska, Slovenija, Švica, Nizozemska in Združeno kraljestvo. Cilj raziskovalne pobude je boljše znanstveno razumevanje družbenih in kulturnih vplivov na porabo energije.

Knjiga Izzivi povpraševanja po energiji v Evropi je dostopna na: bit.ly/2xENltP

 

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 3)