Novice

Dan inovativnosti 2019 naj bi ogrele vroče tehnologije

Datum: 2. 8. 2019 Besedilo: Miro Jakomin, Foto: splet

Letošnja rdeča nit Dneva inovativnosti in priznanj GZS za inovacije je postavljanje vprašanj o vzrokih za nastanek inovacij.

Dan inovativnosti 2019 naj bi ogrele vroče tehnologije

»Z drugimi besedami bi lahko rekli, da se sprašujemo o smislu inoviranja in inovacij,« pravijo na Gospodarski zbornici Slovenije kot organizatorji dogodka, ki bo potekal 25. septembra 2019 v Kongresnem centru Brdo pri Kranju. V zvezi s tem na GZS omenjajo tudi naslednja vprašanja, na katera bodo odgovarjali letošnji inovatorji: Zakaj inovirati? Zakaj je prišlo ravno do teh inovacij? Kaj je problem? Kaj ga rešuje? Kdo, kdaj in kje ga je reševal? Kako je prišlo do rešitve in kako inovacije rešujejo probleme? Sledila pa bodo še druga aktualna vprašanja s področja inovativnosti.  

Prvi del konference o inovativnosti je namenjen motivacijskim nagovorom glede povezovanja gospodarstva in inštitucij znanja, hitrim predstavitvam vročih tehnologij in rešitev inštitucij znanja za uporabo v gospodarstvu ter inovacijski delavnici, drugi del pa motivacijskim nagovovorom glede trendov ter podelitvi nacionalnih priznanj GZS za inovativnost.

Po besedah dr. Aleša Ugovška, vodje področja Tehnološki razvoj in inovativnost na GZS, se inovacijska zavest v Sloveniji počasi dviguje, vendar pa je problematično, da se miselnost prične intenzivno širiti šele v času visokega šolanja (Glas gospodarstva, februar 2019). Nadalje navaja, da EIS 2018 med 28 članicami EU uvršča Slovenijo na 12. mesto in v skupino močnih inovatorjev (strong innovators), ki predstavlja drugo najmočnejšo skupino. V to se uvrščajo še Nemčija, Avstrija, Francija, Belgija in Irska, medtem ko med inovacijske voditelje (innovation leaders) sodijo Švedska, Danska, Finska, Nizozemska, Združeno kraljestvo in Luksemburg.

»Ključne prednosti, pri katerih je Slovenija vsaj 30 odstotkov nad povprečjem EU, so visoko število novih doktorjev znanosti in prebivalcev s terciarno izobrazbo, število podjetij, ki zagotavljajo IKT usposabljanja, in število prijavljenih blagovnih znamk, kar izpostavlja tudi GII 2018,« med drugim omenja dr. Aleš Ugovšek. 

Več o Dnevu inovativnosti 2019 na: daninovativnosti.gzs.si

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 2, skupna ocena: 4,5)
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2021 (28)