Novice

Na Bledu letos o (Ponovnih) virih (ne) stabilnosti

Datum: 6. 8. 2019 Besedilo: Polona Bahun

Na Bledu bo 2. in 3. septembra potekal že tradicionalni 14. Strateški forum Bled.

Na Bledu letos o (Ponovnih) virih (ne) stabilnosti

Gre za že tradicionalno srečanje državnikov, politikov, gospodarstvenikov in različnih strokovnjakov, ki se ukvarjajo s strateškimi izzivi prihodnosti. Letošnji forum, ki nosi naslov (Ponovni) viri (ne) stabilnosti, bo posvečen razpravi o vlogi virov pri oblikovanju globalne dinamike miru in varnosti, trajnostnega razvoja in gospodarskega napredka. Viri, njihova razpoložljivost in regionalna razpršenost oblikujejo strateške odnose v mednarodni skupnosti. Učinkovito upravljanje strateških virov ohranja stabilnost, zmanjšuje varnostna tveganja in prispeva k izboljšanju življenjskega standarda. Na drugi strani neenakomerna in nepravična porazdelitev vodi v neenakost in njihovo škodljivo koncentracijo v središčih moči.

Po več kot desetletju se je Blejski strateški forum (ki ga vsako leto organizirata Ministrstvo za zunanje zadeve in Center za evropsko perspektivo) razvil v vodilno mednarodno konferenco v srednji in jugovzhodni Evropi, ki združuje raznolik nabor udeležencev. Forum se osredotoča na vključevanje udeležencev v razprave o in iskanje inovativnih rešitev za sodobne regionalne in svetovne izzive.

Organizatorji med drugim 3. septembra pripravljajo tudi panelno razpravo, na kateri bodo govorili o tem, kako globalno gospodarstvo obravnava naše omejene naravne vire in s tem močno vpliva na podnebje. Če ne bomo radikalno spremenili smeri, bomo kmalu potrebovali drug planet. To pomeni, da moramo svoj ekonomski model preoblikovati iz linearnega v krožni, v katerem se viri ponovno uporabijo, reciklirajo in predelajo. Zato bodo na panelu iskali odgovor na to, kakšen sistemski pristop in kakšno partnerstvo je potrebno za takšno preobrazbo. Kako torej prepričati dvomljivce, da je preoblikovanje v zeleno gospodarstvo smiselno in ustvarja nova delovna mesta ter, kako jim zagotoviti, da bo izvajanje Agende za trajnostni razvoj 2030 vodilo do trajne blaginje na našem planetu. Prav upiranje spremembam je skozi zgodovino namreč predstavljalo močno oviro za napredek, ki temelji na inovacijah.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 2, skupna ocena: 4)
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2020 (37)
februar 2020 (47)
marec 2020 (59)
april 2020 (58)
maj 2020 (53)