Novice

Pozitivno dojemanje EU, glede podnebja zaskrbljenost

Datum: 13. 8. 2019 Besedilo: povzeto po sporočilu za javnost, Foto: splet

Po najnovejši raziskavi Eurobarometer se je pri državljankah in državljanih močno okrepilo pozitivno dojemanje Evropske unije.

Pozitivno dojemanje EU, glede podnebja zaskrbljenost

Raziskava Eurobarometer, objavljena pred nekaj dnevi, potrjuje pozitivne poglede Evropejk in Evropejcev na Evropsko unijo na vseh področjih - od gospodarstva do demokracije, kot je navedeno v sporočilu iz Evropske komisije. Gre za doslej najboljše rezultate, in sicer od junija 2014, ko je bila objavljena raziskava Eurobarometra, izvedena še pred začetkom mandata Junckerjeve Komisije. Zadnja standardna raziskava Eurobarometer je bila opravljena po evropskih volitvah med 7. junijem in 1. julijem 2019 v vseh 28 državah EU in petih državah kandidatkah.

Podnebne spremembe pristale na drugem mestu

Kljub očitnemu zmanjšanju (–6 odstotnih točk od jeseni 2018) ostaja priseljevanje glavni vzrok zaskrbljenosti na ravni EU, saj ga omenja 34 % vprašanih. Podnebne spremembe, ki so bile jeseni 2018 uvrščene na peto mesto, so po izrazitem povečanju (+6 odstotnih točk od jeseni 2018) zdaj drugi najpomembnejši vzrok zaskrbljenosti. Pri treh vzrokih zaskrbljenosti so odstotki enaki: gospodarske razmere (18 %, nespremenjeno), stanje javnih financ držav članic (18 %, –1 odstotna točka) in terorizem (18 %, –2 odstotni točki). Tem sledi okolje, ki je glavni vzrok zaskrbljenosti za 13 % vprašanih, kar pomeni povečanje za štiri odstotne točke.

Zanimivi tudi izsledki raziskave na nacionalni ravni 

Brezposelnost, ki je uvrščena na sedmo mesto na ravni EU (12 %), ostaja glavni vzrok zaskrbljenosti na nacionalni ravni (21 %, –2 odstotni točki), skupaj z rastočimi cenami / inflacijo / življenjskimi stroški (21 %, nespremenjeno) ter zdravjem in socialno varnostjo (21 %, +1 odstotna točka). Tem problemom po močnem povečanju (20 %, +6 odstotnih točk) tesno sledijo okoljska, podnebna in energetska vprašanja. Priseljevanje, ki ga omenja 17 % vprašanih (–4 odstotne točke od jeseni 2018 in –19 odstotnih točk od jeseni 2015), prvič od spomladi 2014 ni več med tremi glavnimi vzroki zaskrbljenosti na nacionalni ravni. Gospodarske razmere so na šestem mestu (16 %, +1 odstotna točka). (mj)

Več o tem na: ec.europa.eu

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 5)