Novice

Kako se spopasti z izzivi, ki pestijo sodobno družbo

Datum: 10. 9. 2019 Besedilo: povzeto po sporočilu za javnost

Na nedavnem 14. Blejskem strateškem forumu so strokovnjaki razpravljali o načinih, kako pospešiti iskanje zelenih rešitev.

Kako se spopasti z izzivi, ki pestijo sodobno družbo

Center energetsko učinkovitih rešitev (CER) je letos kot institucionalni partner sodeloval na poslovnem delu Blejskega strateškega foruma, ki je potekal med 2. in 3. septembrom. V ospredje so postavili iskanje zelenih rešitev za gospodarstvo in družbo, v sklopu dveh panelov z naslovom »Podnebno nevtralno pametno gospodarstvo - Greentech« in »Predstavi svojo zeleno idejo!«.

V času, ko globalna ekološka kriza prevzema dnevno poročanje svetovnih medijev, so se strokovnjaki na 14. Blejskem strateškem forumu spraševali, kako se spopasti z izzivi, ki pestijo sodobno družbo. Izkušeni govorci z različnih področij so razpravljali o načinih, kako pospešiti iskanje zelenih rešitev v transportu, gradbeništvu, infrastrukturi, prehrambni industriji in gospodarstvu ter politiki nasploh.

Med govorniki je nastopil tudi Rok Vodnik, član uprave Petrola in predsednik sveta zavoda CER. Izpostavil je, da je trajnostni razvoj središče poslanstva in poslovnega modela skupine Petrol. Kot ena izmed osrednjih energetskih družb v Sloveniji in državah JV Evrope so protagonist pri povečevanju energetske neodvisnosti, energetske učinkovitosti, prihrankov CO2, deleža obnovljivih virov energije in trajnostne mobilnosti. Med drugim je tudi poudaril, da je njihov cilj zagotavljati učinkovite in okoljsko manj obremenjujoče rešitve, ki bodo zagotavljale visoko kakovost bivanja. 

Prisotni na forumu so se strinjali, da podnebni izzivi predstavljajo tudi priložnost za vzpostavljanje novih partnerstev. V tej luči je Center energetsko učinkovitih rešitev s Fundacijo monaškega princa Alberta II. podpisal partnerski sporazum, ki predstavlja temelj za sodelovanje na področju reševanja podnebno energetskih izzivov. Podpisali so ga H. E. Bernard Fautrier, podpredsednik in izvršni direktor Fundacije monaškega princa Alberta II., Rok Vodnik, predsednik zavoda CER, ter Gregor Benčina, podpredsednik zavoda CER. Na tej podlagi bodo, kot je med drugim še zapisano v sporočilu za javnost, vzpostavili učinkovito sodelovanje za spodbujanje uresničevanja skupnih ciljev in razvijanja komplementarnih ter sinergijskih dejavnosti na področju trajnostnega razvoja. (mj)

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 4)