Novice

Spodbudni rezultati energetskih prenov v Kranju

Datum: 13. 9. 2019 Besedilo: povzeto po sporočilu za javnost, Foto: Wikipedija

Največji izziv prihodnosti je, kako zagotoviti naraščajoče potrebe po energiji ter hkrati zmanjšati škodljive vplive na okolje.

Spodbudni rezultati energetskih prenov v Kranju

Mestna občina Kranj je pred dobrim letom dni podpisala pogodbo s konzorcijem družb Petrol, Domplan Kranj in Gorenjske elektrarne Kranj, s katerim so sklenili javno - zasebno partnerstvo za izvedbo energetske prenove stavb v lasti MOK. Pred dnevi, točneje 10. septembra 2019, pa so v prostorih Osnovne šole Helene Puhar v Kranju predstavili prve rezultate energetskih prenov. Z omenjenim projektom je občina zmanjšala izpuste toplogrednih plinov za 1.321 ton letno, kar je količina, ki jo letno vsrka 65.000 dreves oz. 150 ha gozda. Letni zajamčeni prihranek tako znaša približno 400.000 evrov.

Prenovili 22 stavb in opravili še vrsto drugih del 

Učinkovita raba energije je eden izmed ključnih ciljev energetskih prenov stavb. Največji izziv prihodnosti je, kako zagotoviti naraščajoče potrebe po energiji ter hkrati zmanjšati škodljive vplive na okolje. V sklopu omenjenih energetskih prenov je Mestna občina Kranj skupaj s konzorcijem družb Petrol, Domplan Kranj in Gorenjske elektrarne Kranj prenovila 22 stavb. Od tega jih je bilo 10 celovito prenovljenih, šest stavb delno, v preostalih šestih stavbah pa so uvedli sistem upravljanja z energijo. Skupna ogrevana površina stavb, ki so bile energetsko prenovljene, obsega 68.450 m2. Energetske prenove so se izvajale v letih 2018 in 2019. Pogodbena doba pa je 15 let.

V projektu je konzorcij družb prenovil 13.300 m2 fasad, zamenjanih je bilo 5.200 m2 oken in vrat, prenovljenih 12.300 m2 streh oz. podstrešij, prenovljene 4 plinske kotlovnice, vgrajene toplotne črpalke na 8 stavbah in prenovljene 3 toplotne podpostaje, vgrajeni dve visoko učinkoviti klimatski napravi za prezračevanje stavb, nameščenih približno 2.770 LED luči oz. zamenjanih 6.000 fluorescentnih sijalk z LED sijalkami, nameščenih 620 termostatskih ventilov. V vseh 22 stavbah je bil nameščen sistem energetskega upravljanja, ki omogoča optimizacijo energetskih sistemov.

Kot je ob otvoritvi rezultatov energetskih prenov povedal Janez Grošelj, direktor področja Energetski in okoljski sistemi, se je Petrol v svoji viziji do leta 2022 zavezal trajnostnemu razvoju, zato so projekti energetske sanacije, ki potekajo v partnerstvih z občinami za družbo Petrol izjemnega pomena. Temu mnenju se je pridružil tudi Jože Torkar, direktor Energetskih rešitev za javni in komercialni sektor v Petrolu. Kot je poudaril, je Mestna občina Kranj pionir na področju energetskega pogodbeništva, saj so s prvim projektom energetske prenove stavb začeli že leta 2001.

Jurij Gerbec iz podjetja Petrol, ki je projekt predstavil v imenu konzorcija, je med drugim izpostavil, da se po prenovi v vseh stavbah zagotavlja optimalna raba energije in vode ob doseganju ustreznih standardov udobja. V konkurenčnem dialogu z Mestno občino Kranj so poiskali investicijsko optimalne rešitve za energetsko prenovo in poskrbeli za celoten proces energetske prenove, kar partnerjem omogoča prihranke na energiji in denarju.

Župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec je poudaril, da skupni zajamčeni letni prihranek toplotne in električne energije znaša 2.473.000 kWh oz. približno 400.000 evrov (brez DDV) letno. To po njegovih besedah pomeni tudi zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov v višini 1.321 ton letno, kot ga na leto vsrka 65.000 povprečnih dreves oz. 150 ha gozda, kar je res izjemno spodbuden podatek za naše okolje.

Ob tej priložnosti v uporabo predali novo igrišče

V sklopu predstavitve sanacij je župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec skupaj z ravnateljem Osnovne šole Helene Puhar Janezom Cudermanom in slikarjem Janezom Štrosom predal v uporabo novo igrišče za tamkajšnje učence. Šolsko zunanje igrišče je šola pridobila s pomočjo Janeza Štrosa in njegovega projekta »Tudi ti si Angel«. Še pred igriščem je šola s pomočjo slikarja dobila multisenzorno sobo in čutno pot. Vrednost omenjenih projektov znaša nekaj več kot 20 tisoč evrov.

Ob tem še omenimo, da je bil projekt energetskih prenov pripravljen in izveden v skladu z določili Operativnega programa Evropske kohezijske politike za obdobje 2014 - 2020 Ministrstva za infrastrukturo ter je vključeval kohezijska sredstva iz finančne perspektive 2014 - 2020. (mj)

 

 

 

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 0, skupna ocena: )
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2020 (37)
februar 2020 (47)
marec 2020 (59)
april 2020 (58)
maj 2020 (53)
junij 2020 (6)